- Są teryny rybne, mięsne i nawet warzywne. Oto soczysta niezmiernie teryna z czerwonego mięsa zawijanego ze wszystkich stron w boczek. Jak będziecie kupować, proście o jak największe i jak najcieńsze plasterki, żeby się ładnie układały. Czas przygotowania: 30 min. Czas pieczenia: 1 godz. 45 min. Na 6 osób
Jak to zrobić: 1. Weź podłużną foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. 2. Na dnie i ściankach ułóż warstwę nachodzących na siebie plasterków boczku. Powinny wystawać sporo poza brzegi foremki, żeby można było nakryć nimi terynę z góry. 3. Posiekaj drobno czosnek z cebulą oraz pietruszkę. 4. Wymieszaj je z mięsem. 5. Dodaj do tego jajko, oberwane listki tymianku. 6. Mieszając dalej, wsyp bułkę, wlej oliwę i alkohol. Posól i posyp pieprzem. 7. Kiedy dokładnie wyrobisz mięso (jak na kotlety mielone, najłatwiej czystymi łapami się wyrabia), przełóż je do foremki i zakryj od góry wystającymi kawałkami boczku. 8. Przyciśnij ręką, żeby teryna utworzyła zbitą całość. Rzuć parę razy foremką z wysokości kilkunastu cm o blat. Przykryj ją z góry paskiem folii aluminiowej. 9. Podgrzej piekarnik do 1800C. 10. Włóż foremkę w większą blachę z wodą, która powinna sięgać do ¾ wysokości foremki z mięsem. Dzięki kąpieli wodnej teryna będzie bardziej soczysta. 11. Wstaw formy na 1 godz. i 45 min do piekarnika. Po wyjęciu z pieca odstaw ją w spokojne miejsce na trzy kwadranse. 12. Podawaj w dużych plastrach z korniszonami i sałatą. Bon appetit!
· 200 g boczku
· 4 łyżki bułki tartej
· 1 cebula
· 1 jajko
· 1 łyżka koniaku
· 1/2 kg mielonej wieprzowiny
· 1/2 kg mielonej wołowiny
· kilka gałązek natki pietruszki (1 łyżka po posiekaniu)
· 1 łyżka oliwy
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· sól i świeżo zmielony pieprz
· 10 gałązek tymianku
· 3 duże ząbki czosnku
WILK725