Bard.doc

(554 KB) Pobierz
Bardzo podstawowy sos pomidorowy do wszelkich makaronów

BAGNA CAUDA - GORĄCY SOS Z CZOSNKIEM I ANCHOIS



2 łyżki masła, 1 szklanka oliwy, 1/2 główki czosnku, 10 filetów anchois w oliwie, ew. 1szklanka śmietanka kremówki lub 0,5 butelki czerwonego wytrawnego wina Warzywa do maczania: (pokrojone w słupki), seler naciowy, marchew, papryka, ogórki, rzodkiewki, ugotowane w mundurkach ziemniaki, różyczki brokułów lub kalafiora, chleb.


Czosnek obrać i posiekać. Poddusić go powoli na maśle, nie rumienić. Anchois posiekać lub rozgnieść widelcem. Stopniowo dodawać oliwę i anchois do masła z czosnkiem, cały czas mieszać. Na wolnym ogniu smażyć, aż anchois się rozmaślą, ewentualnie zmiksować je mikserem. W wersji ze śmietanką: Dodać szklankę kremówki i gotować razem na wolnym ogniu, aż sos trochę odparuje, doprawić pieprzem. W wersji z czerwonym winem: Pół butelki wina zredukować do 1 szklanki i dodać do sosu podstawowego, gotować razem, aż sos zgęstnieje. Gotowy sos wlać do garnka do fondue i ustawić na podgrzewaczu. Podawać z warzywami do maczania i chlebem lub jako sos do mięsa.

 

Bajeczny sos czekoladowy

 

1 tabliczka gorzkiej czekolady, 4 łyżki margaryny lub masła, 2 szklanki cukru, 1 1/2 szklanki zagęszczonego mleka, 1 łyżka wanilii, sól

 

Na małym ogniu rozpuścić czekoladę i margarynę lub masło. Zmieszać z cukrem i odrobiną soli. Powoli wymieszać z zagęszczonym mlekiem. Gotować, stale mieszając, aż pojawią się bąbelki i całość nieznacznie zgęstnieje. Wówczas zdjąć z ognia, dodać wanilię. Oziębić /sos zgęstnieje podczas oziębiania/. Przechowywać zakryty w lodówce.

 

Balsamiczny sos do sałat

 

ocet balsamiczny, miód lub słód, olej winogronowy (z pestek winogron)

 

Spróbuj kiedyś zrobić sałatę z sosem składającym się z octu balsamicznego, miodu i oleju winogronowego (może to być sałata z sałaty;-), z pomidorem, ogórkiem kiszonym albo może to być biała kapusta z marchewka i porem - każda kompozycja jest pyszna z takim sosem.

 

Bardzo podstawowy sos pomidorowy do wszelkich makaronów



3 kilograma dojrzałych, gruntowych pomidorów, 4-5 łyżki oliwy z oliwek, spora porcja świeżej bazylii [od biedy może być suszona], 2 ząbki czosnku, sól, świeżo zmielony pieprz

 

Z pomidorów wycinam z nich szypułki, nakrawam płytko na krzyż z drugiej strony i wkładam do wrzątku na dwie minuty - po tym czasie obieram już bez problemów ze skóry. Obrane pomidory kroję na kawałki dowolnej wielkości. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam na nią pomidory i cały czas mieszając smażę na dużym ogniu około 10-15 minut. Kiedy pomidory zmienią się w bardziej płynną masę, dodaję liście bazylii, drobno pokrojony czosnek oraz sól i pierz. Zmniejszam ogień i smażę sos jeszcze około 10 minut. I już! Można dodawać makaron.

 

Beszamel


obrazek potrawy

2 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, 2 szklanki Bulionu warzywnego WINIARY (lub 2 szklanki zimnego mleka, lub też 2 szklanki śmietanki), łyżeczka soku z cytryny, szczypta gałki muszkatołowej, sól, biały pieprz


Masło roztop, następnie dodaj mąkę i, energicznie mieszając, zasmaż (ale nie rumień!). Później - wciąż mieszając - porcjami dolewaj zimny bulion (lub zimne mleko, lub też śmietankę) i całość gotuj 7-8 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania sos dopraw sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem

 

Beszamel 

 

4 dag masła, 4 dag mąki, 2 szklanki mleka (lub po szklance mleka i śmietanki), sól.


Białą zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić zimnym mlekiem i gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż sos zgęstnieje (powinien mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany). Doprawić solą. Ten delikatny sos podaje się do jaj ugotowanych na twardo, ryb, białego mięsa, warzyw z wody. Bardzo często stosuje się beszamel do potraw zapiekanych, ale wtedy przyrządza się go nieco inaczej. Oprócz podanych wyżej składników potrzebne będą również 2 żółtka, 2-3 łyżki gęstej śmietany i szczypta gałki muszkatołowej. Zasmażkę z masła i mąki rozprowadza się zimnym mlekiem, gotuje na małym ogniu, stale mieszając, pod koniec dodaje się rozkłócone ze śmietaną i solą żółtka oraz szczyptę gałki muszkatołowej Tak przygotowanym sosem zalewa się ugotowane na półtwardo warzywa lub inne produkty, posypuje utartym żółtym serem i zapieka w piekarniku. Przyrządzając ryby pod beszamelem, dobrze jest doprawić sos podstawowy pieprzem, szczyptą cukru, sokiem i otartą skórką z cytryny oraz 2-3 łyżkami posiekanej natki pietruszki. Beszamel może też stanowić podstawę do przygotowania innych sosów, np. chrzanowego, ziołowego, musztardowego. ZASADY: Ilość wagowa masła i mąki musi być jednakowa; Gorącą zasmażkę zawsze rozprowadza się zimnym płynem, a zimną gorącym; Aby uniknąć powstawania grudek, należy zdjąć zasmażkę z ognia i wlewać płyn powoli, cały czas starannie mieszając.

 

BESZAMEL PO HISZPAŃSKU


5 dag masła, 1 cebula, 2 szklanki mleka, 1,5 dag mąki, gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Smażyć na maśle drobno krajaną cebulę (nie zarumieniać), dodać mąkę i mleko, mieszając. Gotować w dużym rondlu na słabym ogniu około 20 min (nie dopuścić do wykipienia). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem przetrzeć przez sito lub zmiksować.

 

bhangra dip

 

Czas przygotowania: 30 min, Proporcje podane dla 4 osób.

soczewica czerwona - 1/2 szklanki suchej, woda - około 1 1/2 szklanki, oliwa / olej - 1/3 szklanki, sól, przyprawy (wg gustu ale najlepiej mieszanka curry albo garam masala), sok z cytryny

 

Rozgotować soczewicę-), zmiksować dolewając oliwę i przyprawy do smaku (oprócz soku z cytryny) tak, aby wszystko tworzyło gęstą ciecz. do lekko ostygniętej mieszanki dodać kilka łyżek soku z cytryny (można nie dawać). Proponuję doprawić dość mocno. Wskazówki i uwagi: podawać na ciepło np. do warzyw gotowanych na parze jak brokuł czy kalafior, grzanek, słonych wypieków lub jako sos do kasz czy kartofelków

 

Biało-zielony orzeźwiający sos do makaronu



kostka fety garść szczypiorku, listki bazylii i mięty, 3 ząbki czosnku, zielona papryka, ogórek wężowy, ogórek gruntowy


Ząbki czosnku pokroić na pół i nasmarować nimi miskę. Wrzucić na dno miski. Warzywa pokroić w kostkę (nie obierać!). Miętę i bazylię posiekać. Fetę podziabać lub pokroić w sporą kostkę. Odstawić na godzinę do lodówki. Połączyć z ugotowanym ciepłym makaronem.

 

Biały sos do smażonej ryby

 

3 łyżeczki mąki krupczatki, oliwa, sól (lub vegeta), cukier (lub lepiej miód), sok z cytryny (lub ocet winny), pieprz.

 

Na resztkę tłuszczu ze smażenia ryby (musi być go ok 3 łyżek, jeśli za mało - dodać oliwy) wsypać mąkę, zasmażyć bez rumienienia (może najwyżej leciutko zżółknąć). Wlać szklankę zimnej wody, dokładnie rozprowadzić zasmażkę, wsypać płaską łyżeczkę soli lub półtorej łyżeczki vegety, 2 łyżeczki cukru (lub miodu), zagotować. Wsypać pół płaskiej łyżeczki pieprzu. Ogrzewać i mieszając dodawać po troszku sok cytrynowy lub ocet tak, aby sos nabrał wyraźnego słodko-kwaśnego smaku (sos z octem jest smaczniejszy, choć mniej zdrowy). Włożyć kawałki usmażonej ryby, zagotować. Podawać z ziemniakami.

 

Biały sos podstawowy



Czas 30 minut Stadniki dla 4 osób

1 łyżka masła (2 dag), 2 łyżki mąki (2,5 dag), 1/4 litra mleka, sól, biały pieprz

 

Masło stopić w średniej temperaturze. Wsypać mąkę, zasmażać, mieszając do chwili, gdy przestaną ukazywać się bąble. Następnie stopniowo rozprowadzić zimnym mlekiem. Wymie­szać trzepaczką raz zago­tować i przyprawić. Sos przecedzić przez sito z włosia. Biały sos stanowi podstawę dla licznych wariantów. Wystarczy wzbogacić go niżej wymienionymi produkta­mi:

Sos musztardowy łyżka średnio ostrej musztardy, łyżka masła – (podawany do smażonej i du­szonej ryby, jajek na twar­do i potraw z mięsa mielo­nego)

Sos curry mleko użyte do białego sosu zastępuje się mlekiem kokosowym, dodaje łyżkę curry, łyżką musu jabłkowego i 2 łyżki słodkiej śmietanki – (podawany do dro­biu, gotowanej ryby, ryżu, jajek w koszulkach)

Sos szczypiorkowy 2 łyżki posiekanego szczypiorku, sos z cytryny i łyżka śmietany kremowej (podawany do gotowanego mięsa, makaronu i goto­wanej ryby)

 

BOSKI SOS DO GOŁĄBKÓW warzyw, kasz, czegokolwiek

 

2 szklanki wrzącego bulionu warzywnego (może być z kostki), puszka przecieru pomidorowego, duży bardzo ząbek czosnku, łyżeczka czubata curry, 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (sami sprawdźcie ile będzie wam odpowiadać - my lubimy ostro), 2 łyżki pesto czerwonego, łyżka czubata mąki do zagęszczenia., sos sojowy ciemny do smaku

 

Wszystko po kolei dodawać do wrzącego bulionu DOKŁADNIE MIESZAJĄC.

 

Brązowy sos z estragonem


3 filiżanki brązowego sosu, ocet estragonowy, 20 g liści estragonu, 50 g masła


Liście estragonu umyć, drobno posiekać i tak długo gotować z octem estragonowym, aż wywar prawie się wygotuje. Wtedy dodać brązowy sos, a przed podaniem na stół kawałki masła.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin