Zagotuj litr wody, zdejmij z ognia i dodaj herbatę. Zaparzaj około 10 minut, potem zlej klarowny napar znad listków do baniaka. Dodaj połowę przewidzianego cukru w postaci syropu. Dodaj rozdrobnione rodzynki. Dodaj sok z wyciśniętych cytryn. Dodaj pożywkę dla drożdży i gdy zawartość baniaka osiągnie temperaturę pokojową, dodaj matkę drożdżową. Po upływie kilku dni dodaj drugą połowę cukru. Wino fermentuje niezbyt szybko, lecz podobno dość dobrze się klaruje.
Przepis na 5 litrów wina:
Wino Herbaciane
10 łyżeczek herbaty ugotowanych w 4,5 l. wody
lub
20 torebek herbaty ekspresowej w 4,5 l. wody
0,28 kg. rodzynek
1,68 kg. cukru
sok z dwóch cytryn
drożdże winne
2g. pożywki
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
ozuma119