WINO HERBACIANE.doc

(21 KB) Pobierz
Wino herbaciane

Przepis nr. 01

Wino herbaciane

Zagotuj litr wody, zdejmij z ognia i dodaj herbatę. Zaparzaj około 10 minut, potem zlej klarowny napar znad listków do baniaka. Dodaj połowę przewidzianego cukru w postaci syropu. Dodaj rozdrobnione rodzynki. Dodaj sok z wyciśniętych cytryn. Dodaj pożywkę dla drożdży i gdy zawartość baniaka osiągnie temperaturę pokojową, dodaj matkę drożdżową. Po upływie kilku dni dodaj drugą połowę cukru. Wino fermentuje niezbyt szybko, lecz podobno dość dobrze się klaruje.

 

Przepis na 5 litrów wina:

 

Wino Herbaciane

10 łyżeczek herbaty ugotowanych w 4,5 l. wody

lub

20 torebek herbaty ekspresowej w 4,5 l. wody

0,28 kg. rodzynek

1,68 kg. cukru

sok z dwóch cytryn

drożdże winne

2g. pożywki

 

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin