Tort angielski i lukier plastyczny.doc

(505 KB) Pobierz

Lukier plastyczny i masa marcepanowa czyli tort angielski

 

·       1/4 litra wody

·       12 dag tłuszczu (oleju, masla lub margaryny)

·       1/4 kg mąki pszennej

·       1 kg cukru pudru

·       1 olejek migdałowy

Wodę zagotować z tłuszczem. Do gotującej się dodać makę i mieszać (najlepiej użyć drewnianej łyżki) kilka minut. Gdy masa zacznie odchodzić od łyżki i brzegów garnka należy ją wyjąć i rozłożyć do wystygnięcia. Ja drobię na kawałki – wtedy stygnie błyskawicznie. Teraz trzeba dodać 1 kg cukru pudru i wyrabiać w rękach. Nie ma sensu po trochu (zabiera tak sporo czasu) – można śmiało wsypywać dużo – na trzy, cztery razy (masa i tak wchłonie wszystko). Uwaga! – nie można oszczędzać na cukrze pudrze – musi wejść prawie kilo, a najlepiej wszystko. Gdy doda się olejku marcepanowego – masa ma lepszy zapach i smak. I tyle Banalnie proste a znakomite!

 

 

Rady:

- do barwienia można używać barwników spożywczych każdego typu (w paście, w proszku, w płynie) – jednak gdy się używa w płynie – ciasto się nieco rozrzedza i lepi do rąk, i wtedy trzeba dodać cukru pudru.

- do wałkowania warto używać papieru do pieczenia na spód, wówczas lukier nie przywiera i łatwo go przenieść na tort

- jak przekładać masę marcepanową? – rozwałkowany na papierze do pieczenia cienki placek przekładamy nad tort, obracamy zdecydowanym ruchem ręki i placek sam spada na ciasto. Jeśli się rozrywa (choć przy zachowanych proporcjach nie powinien) – można dodać nieco tłuszczu (olej, masło lub margaryna) i rozwałkować ponownie, po czym próbować nałożyć na tort jeszcze raz.

- lepienie figurek z lukru plastycznego i masy marcepanowej (używam osobnych nazw gdyż: masa marcepanowa jest z olejkiem migdałowym, natomiast lukier plastyczny może być bez niczego, bądź z innymi aromatami): przez przystąpieniem do lepienia figurek warto do masy dodać nieco tłuszczu (czubeczek łyżeczki na figurkę wielkości palca – olej, margaryna lub masło bez różnicy). Wtedy masa jest bardziej plastyczna i ładnie się błyszczy. Chroni ją to także przed pękaniem podczas schnięcia. Gdy figurka przy wysychaniu pęka – dodać trochę wody, wyrobić masę jeszcze raz, dodać tłuszczu i ulepić od nowa.

- czym przyklejać dekoracje z masy marcepanowej lub lukru plastycznego? można miodem, piankami marshmallow (piankę wkładamy do kubeczka z łyżką wody, włączamy kuchenkę mikrofalową na chwilkę i patrzymy aż pianka się rozpuści. Mieszamy z wodą w kubeczku i gotowe – taki klej trzyma nawet ciężkie elementy i opiera się grawitacji) ja najczęściej używam jednak samej masy, którą przekładam tort i tak zawsze zostaje więc żeby się nie zmarnowała :) 

- przechowywanie masy: Masę można zamknąć w słoiczku lub woreczku i wsadzić do zamrażalnika. Gdy jest potrzebna, należy po prostu rozmrozić i tyle. Zachowuje swoje wszystkie właściwości nawet po kilku miesiącach

-         jakie ciasto do tortu angielskiego? Nalepiej mokre, gdyby przyszło rzeźbić kształy. Ja stosuję zazwyczaj gotowe biszkopty, do kupienia w sklepach, są bardzo elastyczne i można dowolnie formować z nich kształty.

-         NAJWAŻNIEJSZE jest to, żeby masa do tortu nie była na bazie śmietany, kremówki czy bitej śmietany, bo rozpuści nam cały lukier, do przekładania tortu stosujmy więc masę do sporządzenia której będzie nam potrzebne masło lub margaryna, można stosować również masę budyniową

Niżej ostanie moje torty: laleczka dla mojej córeczki i samochód dla synka



 

 



...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin