Typologia importów wg Egersa.doc

(609 KB) Pobierz

1. II. 2005 r                                                                                                                                            mgr M. Grygiel

 

IMPORTOWANE NACZYNIA METALOWE I SZKLANE

 

W 1955 r klasyfikacji naczyń brązowych i szklanych z terenów Barbaricum dokonał Eggers:

·         I grupa to kotły i wiadra wykonane z brązu – kocioł z Gundestrup

·         Obok nich także misy, talerze, dzbany, rondle, czerpaki z cedzidłami, srebrne puchary (rzadkie w Barbaricum)

·         Ostatnia część to naczynia szklane: misy, puchary, czarki, rogi do picia

 





I – fala czeska i słowacka napływu importów - faza B1 (często występują dłużej niż ustalił Wołągiewicz):

·         Misy:

-         E67 – o stromo opadających ściankach

-        

E91-92 – na nóżce, z kryzowatym wylewem

·        

Dzbany:

-         E122 TYP KELLHEIM

-         E124 – z trójlistnym wylewem

 

 

 

 

·         Rondle:

-         E131-136 – uchwyt zakończony stylizowanymi głowami łabędzi

-        

E137-138 – z półkolistym otworem w uchwycie



 

 

 

-         E139-141 – z kolistym otworem w uchwycie



 

 

 

 

-         E154-155 – z uchwytami zakończonymi stylizowanymi głowami barana



 

 

·         Czerpaki i cedzidła:

-        

E159 – z wiosłowatym uchwytem

 



 

 

 

 

·         Wiadra:

-         E24 – atasze w postaci stylizowanej głowy kobiecej

 






II – fala słowacko-duńskafaza B2:

·         Wiadra:

-         E26 – atasze w postaci stylizowanej głowy kobiecej

-         E37-40TYP ÖSTLAND

·         Misy:

-        

E101 – z pełnymi, nitowanymi do naczyń uchwytami

·         Dzbany:

-         E127 – z wąskim wylewem

 

 

 

 

 

 



·         Rondle:

-         E142-144 – z kolistym otworem w uchwycie

·         Cedzidła z czerpakami:

-         E160-162 – z wiosłowatym uchwytem





 

 

 

·         Kotły:

-         E42-49 – skośnie żłobkowane (występują także w fazie C1)

 

III - fala duńska - faza C1 i C2

·        

Wiaderka:

-        

E27-29 – atasze w postaci stylizowanej głowy kobiecej

-         E41-43 – młodsze odmiany TYPU ÖSTLAND

-        

E51 – z prostymi żłobkami

-         E55-66TYP HEMOR



 

 

 



 

·         Misy:

-        

E67 - o stromo opadających ściankach

-         E90 – misy z połową pokrywy

-         E102-104

 

 

 

-        



E105-106 – późne egzemplarze mis na stopce

·         Brązowe patery:

-         E121


·        

Dzbany:

-         E128 – galo-rzymskie

·         Czerpaki i cedzidła:

-        

E161

 

 

 

 

 



Najstarsze formy naczyń:

·         Kotły brązowe z żelaznym brzegiem E4-9 (retyckie):

-        

Faza A2, duża ilość pochodzi z fazy B1,

ale obecne także w fazie B2

-         Wyrób późnoceltycki z kultury oppidów

-         Kolisty uchwyt

·         Wiadra o pionowo opadających ściankach E16

-         pojawiają się w fazie A2 i A3

·        

Situle:

-        

E18 - z delfinowato ukształtowanymi

ataszami – pojawiają się w fazie A2,

ale spotykane są jeszcze w fazie B1

 

 

 

 

 

-        



E19 – o sercowato ukształtowanych ataszach – pojawiają się u schyłku MOP i występują w fazie B1

-         E20 i E22 – brązowe situle z

żelaznymi ataszami – schyłek

MOP i faza B1

 

 

 

 

 

Większość naczyń z fazy B1 pochodzi z warsztatów kapuańskich oraz italskich.

 

Formy pochodzenia galijskiego zaczynają napływać od poł. I w. n.e., najwięcej jest ich w fazie C1 i C2 – wtedy napływają również naczynia z prowincji Germania Inferior.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin