Naleśniki nadziewane żółtym serem.doc

(23 KB) Pobierz
Naleśniki nadziewane żółtym serem

Naleśniki nadziewane żółtym serem  

 

Ciasto:

      1 szklanka mąki

      1/2 szklanki mleka

      2 szt jajek

      2 łyżki oleju

        sól

      2 szt jajek do panierowania

      1 szklanka tartej bułki do panierowania

      3 łyżki oleju  do smażenia

 

Nadzienie:

      20 dag sera żółtego  gouda, edamski

      1 łyżka natki pietruszki

      1 łyżka ziół prowansalskich

 

Przygotowanie ciasta:

Mąkę, mleko, 1 szklankę wody, jajka i sól zmiksować i odstawić na 30 min. Następnie wlać do ciasta olej i wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany; jeżeli jest zbyt gęste dolać trochę wody.

Na mocno rozgrzanej teflonowej patelni rozprowadzać równomiernie cienką warstwę ciasta i smażyć naleśniki z obu stron.

Przygotowanie nadzienia:

Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach i połączyć z natką oraz ziołami.

Naleśniki posypać serem z zieleninami złożyć w kopertę. Panierować w lekko roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano.

Do startego sera można dodać drobno pokrojoną wędlinę lub 1 ząbek czosnku roztarty ze szczyptą soli.

 

Inna wersja nadzienia:


20 dag sera żółtego -- podlaski, pałacowy, gouda
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka ziół prowansalskich
30 dkg pieczarek
2 łyżki oliwy

 

Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach i połączyć z natką oraz ziołami.
Pieczarki pokroić na kawałki, podsmażyć na oleju, ostudzić i wymieszać ze startym serem.
Naleśniki posypać serem z pieczarkami i zieleninami, złożyć w kopertę. Panierować w lekko roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano.
Do startego sera można dodać 1 ząbek czosnku roztarty ze szczyptą soli.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin