racuchy 2 szklanki m�ki 2 dag dro�d�y szklanka ciep�ej wody ( albo troch� wi�cej, ciasto ma mie� konsystencj� g�stej �mietany) 4 �y�ki cukru dro�d�e rozprowadzi� z wod� i cukrem, mo�na dosypa� troch� m�ki i odstawi� zaczyn do wyro�ni�cia (albo od razu wszystko wymiesza�). Zaczyn wymiesza� �y�k� z m�k� i odstawi� w ciep�e miejsce a� podwoi obj�to��. dzi� robi�am z po�owy porcji, wi�c w misce to ledwie na dnie jest nak�ada� �y�k� na �r. rozgrzany olej, sma�y� z dw�ch stron na z�oto ( u mnie ciemno z�oto ) mo�na sprawdzi� patyczkiem czy gotowe CIASTO 1/2 kg m�ki (3 szklanki) 1/2 kostki margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 jajka 2 �y�eczki miodu 1 �y�eczka sody POLEWA ORZECHOWA 30 dag orzech�w w�oskich 1/2 kostki margaryny 2 �y�ki miodu 1/2 szklanki cukru KREM 1/2 litra mleka 2 �y�ki m�ki pszennej 2 �y�ki budyniu �mietankowego 1 kostka mas�a 2/3 szklanki cukru pudru Przepis na ciasto: Zagnie�� ciasto z wszystkich sk�adnik�w. Podzieli� na 2 cz�ci. Na jeden placek na�o�y� polew� orzechow�. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Przepis na polew� orzechow�: Margaryn� rozpu�ci� na patelni na ma�ym ogniu, doda� mi�d i cukier - wymiesza�. Doda� orzechy i pra�y� przez 3 minuty. Przepis na krem: Z mleka, m�ki i budyniu �mietankowego ugotowa� "budy�". Mas�o utrze� z cukrem pudrem i dodawa� po trochu wystudzony "budy�". Utrze�, a� b�dzie puszyste. Przek�adanie ciasta: Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polew� orzechow�. babeczki 12 dag m�ki pszennej 4 jajka �y�ka m�ki ziemniaczanej 15 dag cukru 5 dag gorzkiej czekolady aromat migda�owy �y�eczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa orzechy w�oskie zmielone Czas pieczenia: ok. 15 minut ciasto Sk�adniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka m�ki pszennej 1 �y�eczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg bia�ego mielonego sera 3 szklanki cukru pudru 1 litra �mietany 30% 2 � 2 1 �y�ki �elatyny Masa brzoskwiniowa: 1 puszka brzoskwi� 1 galaretka brzoskwiniowa Ponadto: 1 galaretka brzoskwiniowa Spos�b wykonania: Bia�ka ubi� na sztywno doda� cukier, potem ��tka i nadal ubija�. Nast�pnie doda� m�k� pszenn� i proszek do pieczenia. Delikatnie wymiesza�. Wyla� do wysmarowanej t�uszczem du�ej tortownicy o �rednicy 26-28 cm. W�o�y� do nagrzanego piekarnika i piec oko�o 30 minut w temperaturze 180 �C. Ostudzi� i przekroi� na dwie cz�ci. Ser zmiksowa� z cukrem pudrem. Sch�odzon� �mietan� ubi� i doda� do niej letni� �elatyn� rozpuszczon� wcze�niej w oko�o 1/3 szklanki gor�cej wody. Ser i ubit� �mietan� razem delikatnie po��czy�. Mas� podzieli� na dwie cz�ci. Brzoskwinie os�czy� z soku. 3 po��wki brzoskwi� zostawi� do dekoracji ciasta, a pozosta�e zmiksowa�. Doda� do nich t�ej�c� galaretk� brzoskwiniow� rozpuszczon� wcze�niej w 1 szklance gor�cej wody. Na jedn� cz�� biszkoptu wy�o�y� po�ow� masy serowej, a na ni� wyla� t�ej�c� mas� brzoskwiniow�. Nast�pnie po�o�y� drug� cz�� biszkoptu, reszt� masy serowej, pokrojone w kostk� brzoskwinie i t�ej�c� galaretk� brzoskwiniow� rozpuszczon� wcze�niej w 1 1 szklance gor�cego soku brzoskwiniowego. Ciasto w�o�y� do lod�wki na oko�o 12 godzin. Smacznego. sernik na zimno Sk�adniki: Masa serkowo-brzoskwiniowa: 3 serki homogenizowane waniliowe (3 x15 dag) 1 galaretk... Spos�b wykonania: Na dnie �redniej wielko�ci tortownicy (o �rednicy 23-25 cm) roz�o�y� biszkopty. Galaretk� cytrynow� rozpu�ci� w 1 szklance gor�cej wody, ostudzi�. T�ej�c� galaretk� wymiesza� z serkami homogenizowanymi. Po�ow� brzoskwi� w puszcze pokroi� w kostk�, doda� do masy serowej i wymies...
kamcia8512