przepisy.txt

(3 KB) Pobierz
racuchy

2 szklanki m�ki
2 dag dro�d�y
szklanka ciep�ej wody ( albo troch� wi�cej, ciasto ma mie� konsystencj� g�stej �mietany)
4 �y�ki cukru

dro�d�e rozprowadzi� z wod� i cukrem, mo�na dosypa� troch� m�ki i odstawi� zaczyn do wyro�ni�cia (albo od razu wszystko wymiesza�).
Zaczyn wymiesza� �y�k� z m�k� i odstawi� w ciep�e miejsce a� podwoi obj�to��.

dzi� robi�am z po�owy porcji, wi�c w misce to ledwie na dnie jest
nak�ada� �y�k� na �r. rozgrzany olej, sma�y� z dw�ch stron na z�oto ( u mnie ciemno z�oto  ) mo�na sprawdzi� patyczkiem czy gotowe

CIASTO 
1/2 kg m�ki (3 szklanki) 
1/2 kostki margaryny 
1/2 szklanki cukru pudru 
2 jajka 
2 �y�eczki miodu 
1 �y�eczka sody
 

POLEWA ORZECHOWA 
30 dag orzech�w w�oskich 
1/2 kostki margaryny 
2 �y�ki miodu 
1/2 szklanki cukru
 

KREM 
1/2 litra mleka 
2 �y�ki m�ki pszennej 
2 �y�ki budyniu �mietankowego 
1 kostka mas�a 
2/3 szklanki cukru pudru 
 
Przepis na ciasto:  Zagnie�� ciasto z wszystkich sk�adnik�w. Podzieli� na 2 cz�ci. Na jeden placek na�o�y� polew� orzechow�. Piec po 15 minut w temperaturze 180 stopni C.  
Przepis na polew� orzechow�:  Margaryn� rozpu�ci� na patelni na ma�ym ogniu, doda� mi�d i cukier - wymiesza�. Doda� orzechy i pra�y� przez 3 minuty.  
Przepis na krem:  Z mleka, m�ki i budyniu �mietankowego ugotowa� "budy�". Mas�o utrze� z cukrem pudrem i dodawa� po trochu wystudzony "budy�". Utrze�, a� b�dzie puszyste.  
Przek�adanie ciasta:  Ciasto bez polewy - krem - ciasto z polew� orzechow�.  



babeczki

12 dag m�ki pszennej
4 jajka
�y�ka m�ki ziemniaczanej
15 dag cukru
5 dag gorzkiej czekolady
aromat migda�owy
�y�eczka proszku do pieczenia
polewa czekoladowa
orzechy w�oskie zmielone

 
Czas
pieczenia: ok. 15 minut


 
ciasto

Sk�adniki:
Biszkopt: 
4 jajka 
1 szklanka cukru 
1 szklanka m�ki pszennej 
1 �y�eczki proszku do pieczenia 
Masa serowa: 
1 kg bia�ego mielonego sera 
3 szklanki cukru pudru 
1 litra �mietany 30% 
2 � 2 1 �y�ki �elatyny 
Masa brzoskwiniowa: 
1 puszka brzoskwi� 
1 galaretka brzoskwiniowa 
Ponadto: 
1 galaretka brzoskwiniowa 
Spos�b wykonania:
Bia�ka ubi� na sztywno doda� cukier, potem ��tka i nadal ubija�. Nast�pnie doda� m�k� pszenn� i proszek do pieczenia. Delikatnie wymiesza�. Wyla� do wysmarowanej t�uszczem du�ej tortownicy o �rednicy 26-28 cm. W�o�y� do nagrzanego piekarnika i piec oko�o 30 minut w temperaturze 180 �C. Ostudzi� i przekroi� na dwie cz�ci. 

Ser zmiksowa� z cukrem pudrem. Sch�odzon� �mietan� ubi� i doda� do niej letni� �elatyn� rozpuszczon� wcze�niej w oko�o 1/3 szklanki gor�cej wody. Ser i ubit� �mietan� razem delikatnie po��czy�. Mas� podzieli� na dwie cz�ci. 

Brzoskwinie os�czy� z soku. 3 po��wki brzoskwi� zostawi� do dekoracji ciasta, a pozosta�e zmiksowa�. Doda� do nich t�ej�c� galaretk� brzoskwiniow� rozpuszczon� wcze�niej w 1 szklance gor�cej wody. 

Na jedn� cz�� biszkoptu wy�o�y� po�ow� masy serowej, a na ni� wyla� t�ej�c� mas� brzoskwiniow�. Nast�pnie po�o�y� drug� cz�� biszkoptu, reszt� masy serowej, pokrojone w kostk� brzoskwinie i t�ej�c� galaretk� brzoskwiniow� rozpuszczon� wcze�niej w 1 1 szklance gor�cego soku brzoskwiniowego. 

Ciasto w�o�y� do lod�wki na oko�o 12 godzin. 

Smacznego.



sernik na zimno

Sk�adniki:
Masa serkowo-brzoskwiniowa: 
3 serki homogenizowane waniliowe (3 x15 dag) 
1 galaretk...
 Spos�b wykonania:
Na dnie �redniej wielko�ci tortownicy (o �rednicy 23-25 cm) roz�o�y� biszkopty. 

Galaretk� cytrynow� rozpu�ci� w 1 szklance gor�cej wody, ostudzi�. T�ej�c� galaretk� wymiesza� z serkami homogenizowanymi. Po�ow� brzoskwi� w puszcze pokroi� w kostk�, doda� do masy serowej i wymies...









Zgłoś jeśli naruszono regulamin