Składniki
Biszkopt: 4 jajka. 1 szklanka cukru. 1 szklanka mąki ziemniaczanej. 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Krem: 2 litry mleka. 2 śmietany po 400 g (18% musi być gęsta, kwaśna) 6 jaj 400 g masła 1,5 szklanki cukru 2 małe cukry waniliowe 2 łyżeczki kakao Dodatkowo: 1 banan Cytryna Śliwka suszona kolorowe lentilki
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Następnie dodawać po jednym żółtku, ubijając. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem. Wymieszać całość, przelać do tortownicy. Piec ok 30 min. Krem: Do gotującego się mleka wlać śmietanę roztrzepaną z jajkami. Chwilę pogotować, aby zrobił się serek. Przelać na sito (można wyłożyć gazą, aby serek nie uciekł) Masło utrzeć z cukrem, następnie stopniowo po łyżce dodawać wystudzony serek. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać cukier waniliowy. Do drugiej kakao. Wykonanie:
Biszkopt przekroić na pół. połówki ułożyć odwrotnie .
Przełożyć kremem jak zwykły tort. Dodatkowo biszkopt można nasączyć wodą z cukrem i cytryną. Tort po przekrojeniu trzeba robić na tacy lub kloszu na którym będzie podawany. Motylka udekorować według własnego gustu. Na środku ułożyć banana skropionego wcześniej sokiem z cytryny. Ze śliwki zrobić mu czułki.
emilkapoznan