PRZYSTAWKI.doc

(704 KB) Pobierz
Bułeczki z nasionami sezamu

 

I PRZYSTAWKI....

 

 

 

OMLET NA OSTRRRRO

 

 

składniki

omlet:
12 jajek
6 łyżek śmietany
sól
dwie czubate łyżki masła

nadzienie:
10 dag salami w plasterkach, albo trochę więcej
garść czarnych oliwek
dwa średniej wielkości pomidory - obrane i pokrojone na niezbyt duża kostkę
duża garść startego żółtego sera - im ostrzejszy i twardszy, tym lepszy
sól (ale troszki, bo nadzienie i tak słooone)
świeżo zmielony pieprz
pół garści posiekanej natki pietruszki

 


sposób przygotowania

Nadzienie to prostota na prostotami. Po prostu wszystkie składniki mieszam razem ze sobą. Jak chcecie, to możecie pokroić oliwki, ale po co??? Całe są takie zachęcając i tryskające mocnym smakiem!

Nadzienie odstawiam na bok i zabieram się za przyrządzenia omleta.

Do jajek dodaję się śmietanę, soli i za pomocą trzepaczki łączę ze sobą, starając się wbić do masy jak najwięcej powietrza.

Rozgrzewam mocno dużą patelnie wrzucam na łyżkę masła i po jego rozpuszczeniu wlewam połowę masy jajecznej.

Omlet smażę na średnim ogniu, podważając jego brzegi, tak by surowa masa spływała pod spód upieczonej części omleta.

Kiedy omlet pod spodem jest lekko brązowy, a na górze jeszcze prawie płynny, znak iż... jest gotowy do nakładania nadzienia.

Tak więc nakładam połowę nadzienie, omlet składam na połowę i odstawiam na bok.

Z drugą częścią masy omletowej i nadzienia postępuję podobnie. Kiedy oba omlety są gotowe, wstawiam je na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Na talerzach posypuję posiekana natką pietruszki i dla jeszcze większej piękności kilkoma kawałkami pomidora.

 

Zawijaski boczkowo pomidorowe

 

 

 

składniki

30 dag wędzonego, chudego boczku najlepszej jakości pokrojonego na najcieńsze plastry
dwa razy mniej suszonych pomidorów z oliwy, ile plastrów boczku
szczypta tymianku

 


sposób przygotowania

To bardzo prosta, a efektowna przekąska.

Pomidory kroję na połówki.

W każdy plaster boczku zawijam połówkę pomidora i spinam wykałaczką. Zawijaski posypuję szczyptą tymianku, układam w żaroodpornym naczyniu i wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i nastawionego na grill (uda się również w piekarniku bez grilla).

Podaję na gorąco w towarzystwie bagietki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

POMIDORY FASZEROWANE

 

 

składniki

8 średnich pomidorów
2 bułki kajzerki
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
łyżeczka suszonej bazylli
szczypta suszonego rozmarynu
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz
4 łyżki oliwy
masło do wysmarowania naczynia

 


sposób przygotowania

Pomidory myję, osuszam i odcinam ich górną część mniej więcej w jednej trzeciej wysokości. Wydrążam sok i miąższ ze środka za pomocą łyżeczki. Tak przygotowane pomidory lekko solę w środku i kładę otworem do dołu na kilka minut, by odciekł sok.

Bułki kroję na małe kawałki i rozdrabniam następnie w malakserze.
Dodaję obrany i bardzo drobno posiekany czosnek, zioła, oliwę oraz pieprz i sól. Mieszam energicznie, aż składniki dobrze się połączą.
Tak przygotowanym farszem nadziewam pomidory.

Przykrywam odciętą częścią i układam w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem - jeśli się "huśtają" odcinam mały kawałek od spodu.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 

JAJKO W KOSZULCE I W KOSZYCZKU Z PARYCZKI

 

składniki

6 jajek  (ŚWIEŻYCH!!!)
6 czerwonych papryk
garść startego żółtego sera
łyżka octu
sól
świeżo zmielony pieprz

 


sposób przygotowania

Paprykę myję i kroję w poprzek. Korzysta SIĘ tylko z tych dolnych części tworzących "miseczkę". Usuwam więc z nich pestki, po czym układam w piekarniku i piekę w temperaturze około 200 stopni do momentu, aż skóra będzie prawie cała czarna. Po wyjęciu z piekarnika wkładam je do woreczka plastikowego na 5 minut i obieram ze skórki, uważając, by nie rozerwać "miseczki".

Teraz czas na jajka. W garnku doprowadzam wodę do wrzenia, po czym zmniejszam ogień, dodaję odrobinę soli i octu.

Jajka rozbijam pojedynczo do łyżki wazowej, ostrożnie, aby nie uszkodzić żółtka, i delikatnie, jedno po drugim, wkładam je do wody. Jeśli białko w czasie gotowania za bardzo się rozlewa ostrożnie sobie pomagam łyżką cedzakową zagarniając je do żółtka. Gotuję je ok. minuty, po czym zestawiam garnek z ognia.

Wyławiam jajka łyżką cedzakową, chwilę odsączam z nadmiaru wody i każde umieszczam w "miseczce" z pieczonej papryki, przyprawiam szczyptą soli, pieprzu i posypuję serem. Papryki z jajkami przekładam ostrożnie do żaroodpornego naczynia i wstawiam do gorącego piekarnika na chwilkę, tylko po to, aby rozpuścił się ser.
Podaję gorące z ulubionym sosem

 

 

KOTLETY Z GRZYBÓW SUSZONYCH

 

 

składniki

2 spore garście suszonych grzybów
duża cebula
2 ząbki czosnku
pęczek koperku
2 jajka
bułka tarta
sól
świeżo zmielony pieprz

olej do smażenia

 


sposób przygotowania

Grzyby płuczę, zalewam wodą i odstawiam na 12 godzin. Gotuję je w tej samej wodzie do miękkości, odcedzam i mielę. Cebulę obieram, siekam i razem z czosnkiem pokrojonym w cieniutkie plasterki podsmażam w łyżce oleju na złoty kolor. Siekam koperek.

W dużym naczyniu mieszam ze sobą zmielone grzyby i cebulę z czosnkiem. Dodaję jajka i dwie – trzy łyżki tartej bułki. Jeśli masa jest za sucha dodaję jeszcze jedno jajko, jeśli jest zbyt luźna – jeszcze łyżkę bułki tartej. Masę przyprawiam solą i pieprzem i odstawiam na pół godziny do lodówki.

W dużej patelni rozgrzewam olej. Z masy formuję nieduże kotlety, obtaczam je w bułce tartej i smażę partiami z obu stron na złoty kolor.

W dużej patelni rozgrzewam olej. Z masy formuję nieduże kotlety, obtaczam je w bułce tartej i smażę partiami z obu stron na złoty kolor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROLADKI Z CUKINI

 

 

 

 

składniki

2 cukinie średniej wielkości - około 35 dag
20 dag bryndzy
1 garść całych, świeżych liści bazylii
4 łyżki oliwy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
0,5 pomidora, obranego i posiekanego na kostkę o boku 1 cm (bez soku i nasion)

 


sposób przygotowania

Cukinie myję, osuszam, następnie kroję razem ze skórką na cienkie plastry (doskonale nadaje się do tego obieraczka do ziemniaków).
Każdy plaster lekko solę, pieprzę i spryskuję połową oliwy.
Plastry krótko grilluję (na grillu lub patelni grillowej, możne je też podsmażyć na zwykłej, mocno rozgrzanej patelni). Powinny stracić surowość, ale pozostać jędrne.
Po lekkim przestudzeniu, każdy plaster smaruję warstwą bryndzy, na niej układam całe liście bazylii. Plastry zwijam w roladki, by ser znalazł się w środku.
Roladki układam na talerzach, na około rozrzucam kawałki pomidora, dekoruję listkami bazylii i polewam pozostałą oliwą.
Podaję z grzankami czosnkowymi.

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin