Ł.doc

(33 KB) Pobierz
Łokszyny

Łagodna biała zupa rybna z pulpecikami

 

duża płoć, duży leszcz, 2 średnie okonie lub karasie, 2 cebule, łyżeczka mielonego imbiru, łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, łyżeczka mielonego białego pieprzu, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1/4 szklanki tartej bułki, jajko, pęczek włoszczyzny, pęczek natki pietruszki, 1 pojemnik śmietany wiejskiej lub jogurtowej, sól


Ryby oskrobujemy z łusek, patroszymy, odcinamy głowy, ogony i skrzela, wyjmujemy kręgosłupy wraz z ościami, ale ich nie wyrzucamy. Natkę drobno siekamy. Ryby przekręcamy przez maszynkę, dodajemy namoczoną w mleku tartą bułkę, jajko, gałkę muszkatołową, imbir, biały pieprz i natkę. Formujemy maleńkie gałeczki. Do dużego rondla wkładamy włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, głowy, ogony, skrzela i kręgosłupy rybie wraz z ościami, zalewamy trzema litrami wody, gotujemy pod przykryciem ponad godzinę. Przelewamy wywar przez sito, wyjmujemy warzywa. Wywar wlewamy z powrotem do rondla, solimy do smaku, wkładamy do niego gałeczki rybne i gotujemy 20 minut. Do miseczek wkładamy ugotowane warzywa, gałeczki rybne i po łyżeczce śmietany, zalewamy zupą i posypujemy posiekaną natką. Do zupy możemy podać kromki białej, chrupiącej bułki.

 

Łagodna zupa z zielonymi oliwkami i serkiem mascarpone

 


obrazek potrawy
Dla 2 osób Czas przygotowania: 15 min.

2 łyżki serka mascarpone, 350 g oliwek, 1 kostka bulionowa Knorr o smaku oliwek z ziołami, 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz, kilka gałązek pietruszki


Wlej do garnka 1 i 1/3 szklanki wody (ok. 350 ml) i zagotuj. Rozpuść we wrzątku jedną kostkę bulionową. Posiekaj oliwki, wrzuć do bulionu. Wlej oliwę z oliwek i gotuj 5 minut. Zmiksuj dokładnie zupę na gładką masę. Najlepiej ręcznym mikserem. Dodaj mascarpone, po czym ponownie zmiksuj. Przelej do kokilek lub na talerze. Posiekaj pietruszkę i posyp całość po wierzchu.

 
Łokszyny

 

10 łyżek mąki ziemniaczanej, 1,5 litra mleka, 2 łyżki cukru pudru, 20 g masła, sól, woda,

 

Mąkę rozprowadzić w wodzie. Dodać sól i cukier i dokładnie wymieszać. Przygotować cienkie bliny, pokroić je w słomkę i lekko podsuszyć. Gdy podeschną ugotować w wodzie jak makaron. Przełożyć do dużej miski, zalać gorącym mlekiem, dodać masło. Wstawić do piekarnika na 10-15 minut.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin