Poj_cia_podstawowe_41[1]._60._.doc

(45 KB) Pobierz

Kowalska Katarzyna                                                                                                                            ćwiczenie 1.

I rok TiR gr. B

WYKAZ POJĘĆ

(41.-60.)

 

41.OBIEKT HOTELARSKI-to budynek lub zespół budynków bądź urządzeń terenowych, których główną funkcją jest zaspokajanie podstawowych potrzeb bytowych osób przebywających czasowo poza stałym miejscem zamieszkania oraz spełniających minimalne wymagania przewidziane dla danego rodzaju obiektu ujęte przepisami prawnymi. [Milewska M., Włodarczyk B., „Hotelarstwo, Podstawowe wiadomości z zakresu hotelarstwa, cz.I”,2005 Łódź]

42.RESORT-(ośrodek turystyczny) 1) Miejsce, gdzie ludzie jeżdżą na wakacje i dla rekreacji, stąd „ośrodek wakacyjny” (holiday resort) lub „uzdrowiskowy” (health resort), także „śródlądowy (land) i „nadmorski” (coastal/seaside); historycznie rzecz biorąc, rozwój turystyki był ściśle związany z początkami, a następnie rozwojem ośrodków turystycznych. Obecnie termin ten oznacza każdy ośrodek, do którego przyjeżdża duża liczba odwiedzających., a stolice są zazwyczaj największymi i najlepiej prosperującymi ośrodkami turystycznymi w swoich krajach, zwłaszcza w odniesieniu do turystów zagranicznych. 2) W Stanach Zjednoczonych i na Karaibach termin ten oznacza także hotel wypoczynkowy/pensjonat, zapewniający szeroki zakres rozrywek i urządzenia rekreacyjne. [Medlik S., „Leksykon podróży, turystyki i hotelarstwa”, 1995 Warszawa]

43.BUNGALOW-grupę tych obiektów ukształtowała współczesna turystyka. Są to budynki segmentowe lub wolno stojące domki murowane, z wydzielonymi pomieszczeniami do spania,przyrządzania posiłków, z pokojami do pracy, salonami i toaletami. Często wyposażenie ich jest bardzo wysokiej klasy. [Milewska M., Włodarczyk B., „Hotelarstwo, Podstawowe wiadomości z zakresu hotelarstwa, cz.I”,2005 Łódź]

44.WIELKOŚĆ OBIEKTU(HOTELU)-to ogólna liczba jednostek mieszkalnych lub miejsc noclegowych w obiekcie hotelarskim z uwzględnieniem tylko miejsc stałych(bez miejsc dostawczych!). [Milewska M., Włodarczyk B., „Hotelarstwo, Podstawowe wiadomości z zakresu hotelarstwa, cz.I”,2005 Łódź]

45.POKÓJ HOTELOWY-Najpopularniejsze są pokoje dwuosobowe. Natomiast wieloosobowe (maksimum 4 - 5 osobowe) można przygotować dla młodzieży lub zorganizowanej grupy. Każde oferowane pomieszczenie powinno mieć co najmniej jedno okno, oraz nie powinno być zagęszczane poprzez ustawianie zbyt dużej liczby łóżek lub innych przedmiotów, które utrudniałby swobodne poruszanie się po nim. Łóżka muszą być w zadbane, niezniszczone i wyposażone w nie zabrudzone materace. Minimalna powierzchnia pokoju 1-os. wynosi 7m2, 2-os. - 12m2, dla każdej następnej osoby dodatkowo co najmniej 1,5m2 ; wszystkie łóżka powinny być nie mniejsze niż 190x90 cm (pojedyncze) i 190x140 cm (podwójne), w nowych kwaterach odpowiednio 200 x 90 cm i 200x140 cm. Pościel i powłoczki na poduszki czyste i w dobrym stanie. Temperatura w pomieszczeniach nie mniejsza niz. 18oC. Goście powinni mięć dostęp do swoich pokoi przez cały czas. Na każdego gościa co najmniej 4 wieszaki i miejsce do rozpakowania ubrań. W każdym pokoju powinien się znajdować: kosz na śmieci, lustro oraz przynajmniej jedno krzesło. Farba na ścianach, tapety i wykładzina podłogowa w dobrym stanie, instalacja elektryczna w dobrym stanie, żarówki osłonięte kloszami lub abażurami. (wymagania minimalne) [http://www.jezioro.com.pl/artykuly.html?id=23#1]

46.JEDNOSTKA MIESZKALNA-jest to zestaw pomieszczeń występujących w części pobytowej, składający się z pokoju mieszkalnego, przedpokoju, węzła higieniczno-sanitarnego i innych pomieszczeń oraz powierzchni urzytkowych jak np. balkony, loggie. Aneksy funkcjonalne. [Milewska M., Włodarczyk B., „Hotelarstwo, Podstawowe wiadomości z zakresu hotelarstwa, cz.I”,2005 Łódź]

47.WĘZEŁ HIGIENICZNO-SANITARNY- to WC, prysznic lub wanna oraz umywalka. [http://www.jezioro.com.pl/artykuly.html?id=23]

48.APARTAMENT-ang. Suite, zestaw łączonych pokoi składający się z jednej lub więcej sypialni i salonów, a czasem także dodatkowych pokoi, takich jak jadalnia; termin ten używany jest także w odniesieniu do dużego pokoju z wydzielonym obszarem do spania i pobytu dziennego. [Medlik S., „Leksykon podróży, turystyki i hotelarstwa”, 1995 Warszawa]

49.POKÓJ TYPU STUDIO- 1) Składa się połączonych sypialni i salonu (nie ma drzwi między pokojami). Apartamenty składają się z jednej lub dwóch oddzielnych sypialni, które są oddzielone od salonu drzwiami. W szczególnych przypadkach, gdy nie ma drzwi pomiędzy pokojami, oddziela je kotara lub nie ma żadnej innej zasłony, to w specyfikacji hotelu znajduje się odpowiednia adnotacja na ten temat. [http://www.wezyrholidays.pl/m_hotel_szukaj.php?idkr=3] 2) To najczęściej dwa pokoje 1 - osobowe ze wspólnym pełnym węzłem higieniczno – sanitarnym. [http://www.nfz-krakow.pl/index.php?plik=inform.php&katnr=7&kat=77&file=sanatoria]

50.POKOJE ŁĄCZONE-pokoje w hotelu lub innym budynku sąsiadujące ze sobą i posiadające bezpośrednie połączenie bez konieczności wykorzystywania korytarza, holu lub innego terenu, które mogą być jednak całkowicie oddzielne; podobne: pokoje przylegające-nie mające bezpośredniego połączenia. [Medlik S., „Leksykon podróży, turystyki i hotelarstwa”, 1995 Warszawa]

51.PENSJONAT-typ obiektu rozpowszechniony na Wyspach Brytyjskich i w innych krajach anglojęzycznych, zapewniający mieszkańcom noclegi i posiłki; zwykle niewielki, zarządzany przez właściciela, często ma charakter jakby poszerzonego gospodarstwa domowego; obecnie jego popularność się zmniejszyła i ma on niewielki udział wśród obiektów świadczących usługi noclegowe w okresie wakacji. [Medlik S., „Leksykon podróży, turystyki i hotelarstwa”, 1995 Warszawa] uzupełnienie: Pensjonat to obiekt noclegowy posiadający co najmniej 7 pokoi. [Milewska M., Włodarczyk B., „Hotelarstwo, Podstawowe wiadomości z zakresu hotelarstwa, cz.I”,2005 Łódź]

52.POLE BIWAKOWE-to obiekt hotelarski niestrzeżony, umożliwiający nocleg w namiotach. [Milewska M., Włodarczyk B., „Hotelarstwo, Podstawowe wiadomości z zakresu hotelarstwa, cz.I”,2005 Łódź]

53.KEMPING-to obiekt hotelarski strzeżony, umożliwiający nocleg w namiotach, samochodach mieszkalnych i przyczepach samochodowych, przyrządzanie posiłków, parkowanie samochodów, a także świadczący usługi związane z pobytem klientów; obiekty te mogą dodatkowo umożliwiać nocleg w domkach turystycznych lub innych obiektach stałych. [Medlik S., „Leksykon podróży, turystyki i hotelarstwa”, 1995 Warszawa]

54.OŚRODEK WCZASOWY-obiekt lub zespół obiektów noclegowych przeznaczony i przystosowany dla świadczenia usług związanych z wypoczynkiem pobytowym, przeznaczony dla określonej liczby uczestników wypoczynku organizowanego w systemie turnusów o różnych programach. W ramach ośrodka wczasowego może funkcjonować jako baza noclegowa: hotel, pensjonat, pole namiotowe czy kemping, jako zespół gastronomiczny: stołówka, kawiarnia czy drink bar, jako zespół rekreacyjny: przystań z wypożyczalnią sprzętu wodnego, plac zabaw dla dzieci, boiska do gier zaspołowych oraz inne urządzenia terenowe. [Milewska M., Włodarczyk B., „Hotelarstwo, Podstawowe wiadomości z zakresu hotelarstwa, cz.I”,2005 Łódź]

55.ZAKŁAD HOTELARSKI-jest obiektem, w którym są świadczone usługi hotelarskie, przez które rozumie się czasowe wynajmowanie podróżnym pokoi lub miejsc w tych pokojach oraz świadczenie usług z tym związanych. [Milewska M., Włodarczyk B., „Hotelarstwo, Podstawowe wiadomości z zakresu hotelarstwa, cz.I”,2005 Łódź]

56.CHECK-IN-1.zameldowanie, rejestracja; procedura rejestracji gości przyjeżdżających do hotelu lub innych obiektów noclegowych, zwykle polegająca na podpisaniu rejestru gości. 2.Odprawa; procedura polegająca na załatwieniu przez pasażerów przed odlotem formalności z linią lotniczą, czasem stosowana także w przypadku innych środków transportu. [Medlik S., „Leksykon podróży, turystyki i hotelarstwa”, 1995 Warszawa]

57.CHECK-IN TIME- czas zgłaszania się na lotnisko; termin używany zwykle dla oznaczenia najpóźniejszej pory, kiedy pasażerowie powinni zgłosić się na dworcu/terminalu lotniczym przed odlotem; przerwa między czasem zgłoszenia się a odlotem zwykle jest zróżnicowana dla lotów krajowych i zagranicznych, a także lotów rejsowych (scheduled) i czarterowych (charter) do tej samej miejscowości; termin ten używany jest także w odniesieniu do hoteli, gdzie oznacza czas, do którego nie wynajmuje się zarezerwowanego pokoju innemu gościowi, o ile wcześniej hotel nie został zawiadomiony o opóźnionym przybyciu. [Medlik S., „Leksykon podróży, turystyki i hotelarstwa”, 1995 Warszawa]

58.CHECK-OUT-wymeldowanie; procedura dotyczaca gości opuszczających hotel lub inny obiekt noclegowy i regulujących w związku z tym należności; termin ten używany jest czasem także dla oznaczenia kontuaru, gdzie należy uregulować należności. [Medlik S., „Leksykon podróży, turystyki i hotelarstwa”, 1995 Warszawa]

59.CHECK-OUT TIME- koniec doby hotelowej; pora, do której najpóźniej goście hotelu powinni opuścić pokój i uregulować rachunek w dniu wyjazdu; zwykle, ale nie zawsze, godzina 12:00 w południe. [Medlik S., „Leksykon podróży, turystyki i hotelarstwa”, 1995 Warszawa]

60.CRS-central reservation system-centralny system rezerwacji lub computer reservation system-system rezerwacji komputerowej. [Medlik S., „Leksykon podróży, turystyki i hotelarstwa”, 1995 Warszawa]

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin