Truskawkowa pychota.doc

(22 KB) Pobierz
Truskawkowa pychota

Truskawkowa pychota

Arkadie od kuchni

Przepis poleca Arkadia w Katowicach

 

250 g serka mascarpone
200 g śmietany kremówki 30%
300 g truskawek
25 g biszkoptów
1 cukier waniliowy
1 galaretka cytrynowa
25 g rumu lub likieru

 

Serek mascarpone utrzeć z cukrem waniliowym. W 120 g wrzątku rozpuścić galaretkę i ostudzić ją. Zimną dodać pomału do serka i dobrze wymieszać. Ubić na sztywno śmietanę i również dodać do masy serowej. Do salaterki kładziemy część masy, na nią układamy namoczone w rumie biszkopty, na biszkopty układamy ściśle truskawki lub inne owoce sezonowe (maliny, jagody, jeżyny), a potem resztę masy. Na wierzchu układamy resztę truskawek oraz posypujemy całość wiórkami czekoladowymi i wstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Warto wiedzieć, że potrawa ta przeciwdziała zaparciom, oczyszcza przewód pokarmowy, zapobiega osteoporozie, poprawia pamięć i koncentrację. Posiada wiele składników mineralnych m.in.: wapń, fosfor, magnez, żelazo, sód, potas, cynk. Z podanych składników otrzymujemy około 6-8 porcji. Smacznego!

 

Wartość całej potrawy:

Białko                      22g
Tłuszcz                    160g
Węglowodany      60g

Stosunek B : T :  W               
1 : 7,3 : 2,8

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin