Sernik truskawkowy.doc

(179 KB) Pobierz
Sernik truskawkowy

Sernik truskawkowy.

Składniki:
- 50 dag naturalnego serka homogenizowanego (bezsmakowego)
- 500 ml śmietanki 36%
- 50 dag niewielkich dojrzałych truskawek (bez szypułek)
- 2 płaskie łyżki cukru pudru (4 dag)
- 2-3 dag żelatyny w proszku
-1 opakowanie galaretki truskawkowej (8 dag)

   Truskawki umyć, osuszyć i podzielić na 2 równe części. Te ładniejsze odłożyć na później do przybrania sernika. Pozostałe truskawki przetrzeć do naczynia przez sito. Do śmietanki wsypać cukier puder i całość ubić mikserem na sztywno. Do przetartych truskawek dodać serek homogenizowany, zmiksować, po czym dodać ubitą śmietanę. Całość dokładnie wymieszać lub ubić mikserem, aż powstanie puszysta masa. Żelatynę wsypać do żaroodpornego naczynia, zalać niewielką ilością zimnej przegotowanej wody (ok. ¼ szklanki) i podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia (cały czas mieszając), aż żelatyna się rozpuści. Wówczas wlać żelatynę do masy serowej i szybko, lecz dokładnie wymieszać. Natychmiast przełożyć masę do przygotowanej uprzednio tortownicy (o średnicy 20-25 cm), ubić i wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć odłożone wcześniej truskawki, wciskając je nieco w masę, po czym tortownicę wstawić do lodówki. Następnie przygotować polewę z galaretki. Zagotować 450-500 ml wody, wsypać galaretkę, wymieszać dokładnie i schłodzić. Gęstniejącą już galaretką zalać wierzch sernika zwracając uwagę na to, aby każda truskawka była dokładnie oblana (co zapobiegnie ewentualnemu pleśnieniu owoców), po czym całość jeszcze raz schłodzić w lodówce, aż galaretka zupełnie stężeje.
   Gotowy sernik wyjąć z tortownicy i ułożyć na talerzu. Kroić nożem maczanym w gorącej wodzie. Porcje sernika można przybrać bitą śmietaną oraz listkami mięty.

 Uwagi:
- zamiast serków homogenizowanych można użyć dobrze zmielonego sera twarogowego,
- jako dodatek owocowy zamiast truskawek można wykorzystać inne sezonowe owoce miękkie,
  a więc maliny, porzeczki, jeżyny, jagody itp., a także brzoskwinie – świeże lub z puszki,
- można nie ubijać śmietanki na sztywno, wówczas sernik będzie nieco bardziej zbity, ale
  również dobry,
- można nie dodawać do masy zmiksowanych owoców, lecz doprawić sernik wanilią lub innym
  dodatkiem, a całość przygotowanych owoców ułożyć na wierzchu sernika i zalać galaretką,
- zamiast galaretki truskawkowej można użyć innej o dowolnym kolorze i smaku,
- nie należy zalewać sernika zbyt rzadką, nie stężałą jeszcze galaretką, gdyż może wypłynąć
  dołem tortownicy.

100g potrawy zawiera:

 B - 4,9 T - 9,9 W - 7,1 

    kaloryczność 141 kcal

 B : T : W = 1 : 2,0 : 1,5 

 gotowej potrawy - 2,0 kg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Wstecz]

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin