Sałatka drobiowa z awokado.doc

(33 KB) Pobierz
Sałatka drobiowa z awokado

Sałatka drobiowa z awokado.

23-10-2004

Składniki:
- 50 dag mięsa tłustej pieczonej lub gotowanej kury (bez kości)
- 2 dojrzałe owoce awokado (40 dag)
- 2 różowe grejpfruty (60 dag)
- 30 dag kukurydzy z puszki (po osączeniu)
- ½ cytryny
- 200 ml kwaśnej śmietany 36 %
- 100 ml majonezu
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 2-4 łyżki octu winnego
- sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku
- natka pietruszki

 

   Mięso z kury pokroić na kawałki i przełożyć do dużej miski. Kukurydzę osączyć na sitku. Grejpfruty obrać, oczyścić ze skórek, pokroić w kostkę i dodać do mięsa z kury. Owoce awokado przekroić na połówki, wyjąć pestki, a miąższ skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Następnie owoce obrać ze skórki, pokroić w kostkę i ponownie obficie skropić sokiem z cytryny. Pokrojone awokado przełożyć do miski, dodać osączoną kukurydzę, po czym całość dokładnie wymieszać.
   Przygotować sos: do miski wlać śmietanę, dodać majonez i wymieszać. Następnie dodać musztardę, ocet winny oraz sól i pieprz do smaku, po czym wymieszać. Ząbek czosnku obrać, zmiażdżyć i połączyć z sosem. Tak przygotowany sos wlać do sałatki, po czym całość dokładnie wymieszać.
   Sałatkę przełożyć do salaterki. Natkę pietruszki posiekać i posypać nią sałatkę.

Uwagi:
- jest to bardzo oryginalna sałatka o egzotycznym, gorzkawym posmaku, która może stanowić 
  dodatek do potrawy lub samodzielny posiłek,
- mięso kury można zastąpić innym pieczonym lub gotowanym mięsem drobiowym (kaczka, gęś
  lub też wieprzowym czy cielęcym,
- grejpfruty można zastąpić pomarańczami (dla osób nie przepadających za gorzkim smakiem),
- zamiast kukurydzy można użyć zielonego groszku z puszki lub fasoli,
- sos można dowolnie komponować, np. nie dodawać majonezu czy musztardy lub też dodawać
  je w innych proporcjach; śmietanę można w całości zastąpić dobrym majonezem (np.
  własnego wyrobu),
- sos można delikatnie posłodzić.

100g gotowej potrawy zawiera:

 B - 8,0 T - 18,8 W - 3,6 

    kaloryczność 207 kcal

 B : T : W = 1 : 2,4 : 0,5 

 gotowej potrawy - 1,7 kg 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin