L.doc

(1055 KB) Pobierz
Liście różnych sałat z serem gorgonzola i chrupiącymi skwarkami z wędzonego boczku

Latynoska sałatka z krewetek norweskich



na 4 porcje

500 g krewetek norweskich w zalewie, 2 pokrojone w kostkę, skropione sokiem z cytryny awokado, 1 pokrojona w drobną kostkę czerwona cebula, 2 pieczone papryki bez skóry i nasion, 1 pokrojona w kostkę czerwona papryka chili, 1 pokrojona w kostkę zielona papryka chili, 200 g ugotowanej czarnej fasoli, 200 g kukurydzy konserwowej, 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry, Sok z 2 limonek, 6 łyżek oliwy z oliwek, 3 pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i miąższu,               Arbuz, Sól, świeżo mielony czarny pieprz

 

Krewetki norweskie odcedzić z zalewy, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie delikatnie wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z limonek oraz z pozostałymi warzywami i owocami. Doprawić do smaku i podawać ze schłodzonym arbuzem.

 

Letnia sałatka

 



bakłażany, pomidory, ser mozzarella, listki bazylii, tarty parmezan lub oscypek, oliwa, sól, pieprz

 

Obrane bakłażany pokroić na cienkie plasterki. Lekko posmarować oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Zrumienić na grillu lub na ruszcie w piekarniku. Pokroić na talarki pomidory i na plasterki mozzarellę. Na półmisku układać na przemian bakłażany, pomidory, mozzarellę. Przybrać obficie świeżymi listkami bazylii. Posypać lekko startym parmezanem lub oscypkiem.

 

Letnia sałatka – tort



6 jajek ugotowanych na twardo, 3-4 ugotowane ziemniaki, 3-4 ogórki kiszone, 2 pomidory, pęczek rzodkiewki, szczypiorek, majonez cały lub pół na pół z jogurtem naturalnym Jajka obrać ze skorupki, oddzielić białka od żółtek. Na dno przeźroczystego naczynia zetrzeć na małych oczkach białka. Posmarować warstwą mieszaniny majonezu z jogurtem. Następnie posiekać drobno ogórka i wyłożyć do naczynia lekko przyciskając, posmarować majonezem z jogurtem. Na wierzch zetrzeć na grubych oczkach ziemniaki, przycisnąć i posmarować "naszą" mieszaniną. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w miarę grube plastry. Rozłożyć je równomiernie, tak, aby stanowiły kolejną warstwę sałatki. Następnie posmarować je smarowidłem. Na pomidorki wysypać drobno posiekaną rzodkiewkę i znów warstwę mieszaniny jogurtu z majonezem. Na wierzch utrzeć należy na małych oczkach żółtka. I sałatka prawie gotowa. Teraz tak przygotowaną sałatkę umieścić na min. 2 godziny w lodówce. Przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

Letnia sałatka z kuskusem

 



kuskus zalewam w miseczce wrzątkiem tak, aby woda przykryła go na jakieś 2 cm i dodaję łyżkę oliwy (delikatnie mieszam widelcem) i zostawiam, aż woda całkiem wsiąknie w kuskus.

następnie:

jeden średni ogórek i 2 pomidorki kroje w drobną kosteczkę; solę, pieprzę, dodaję trochę świeżej (lub suszonej) mięty i / lub świeżej (lub suszonej) bazylii oraz natkę pietruszki; doprawiam jeszcze ziółkami i przyprawami do smaku; następnie mieszam kuskus z warzywami, suto skrapiam sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek i dodaje pokrojony w drobne kawałeczki ser feta; a żeby było pożywniej - często jeszcze ćwiartki ugotowanych na pół/twardo jajek; jeśli się lubi, można tez dodać kukurydze z puszki.

 

Liście różnych sałat z serem gorgonzola i chrupiącymi skwarkami z wędzonego boczku


Liście różnych sałat z serem gorgonzola i chrupiącymi skwarkami z wędzonego boczku

ćwiartka główki radicchio, ćwiartka sałaty lodowej, 2 garście roszponki, 20 dag chudego surowego wędzonego boczku, 15 dag sera gorgonzola, 3 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

 

Wszystkie sałaty i radicchio porwij palcami na niezbyt małe kawałki. Przełóż do misy. Dodaj gorgonzolę podzieloną na kawałki, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Ostaw na bok. Boczek pokrój cienkie plastry. Podsmaż je na suchej patelni na średnim ogniu, aż staną się złociste i chrupiące, przełóż na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Skwarki przełóż do sałaty. Do wytopionego tłuszczu dodaj ocet balsamiczny, oliwę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Gorącym sosem polej sałatę, lekko wymieszaj i od razu podawaj. Sałata smakuje wyśmienicie z bagietką i dość dobrze schłodzonym białym, półwytrawnym winem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin