Składniki na 12 muffinek:
· 280 g mąki
· 1 łyżka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka cynamonu
· szczypta soli
· 80 g jasnego brązowego cukru
· 100 g orzechów włoskich, posiekanych
· 2 jajka
· 250 ml mleka
· 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g stopionego masła
· 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól, cukier i orzechy.
W drugim - roztrzepać jajka, dodać mleko, ekstrakt i olej.
Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze
200ºC. Studzić na kratce.
b.t.kaszuba1