Produkty:
60 g imbiru
sól
1 żółtko
4 jajka
200 g cukru
30 g kakao
100 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
350 g gorzkiej czekolady
50 g posiekanych migdałów
150 ml mleka
300 ml śmietany kremówki
groszek cukrowy
5 łyżek soku pomarańczowego
Wykonanie:
Imbir obrać, utrzeć. Jajka i żółtko ubić z cukrem i szczyptą soli na parze, ostudzić, ubić ponownie. Obie mąki, kakao i cynamon przesiać do jajek, dodać imbir i migdały, wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej pergaminem.
Piec 40 minut w temp. 180 st. Czekoladę rozpuścić podgrzewając z mlekiem i połową śmietany. Wymieszać, ostudzić, ubić na krem. Ciasto poprzecznie przekroić. Dolną część nasączyć sokiem pomarańczowym, posmarować połową kremu, przykryć drugim krążkiem ciasta.
Boki i wierzch posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Dekorować pozostałą mocno ubitą śmietaną i groszkiem cukrowym.
b.t.kaszuba1