Tort czekoladowy z imbirem .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

60 g imbiru

sól

1 żółtko

4 jajka

200 g cukru

30 g kakao

100 g mąki

30 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka cynamonu

350 g gorzkiej czekolady

50 g posiekanych migdałów

150 ml mleka

300 ml śmietany kremówki

groszek cukrowy

5 łyżek soku pomarańczowego

 

Wykonanie:

 

Imbir obrać, utrzeć. Jajka i żółtko ubić z cukrem i szczyptą soli na parze, ostudzić, ubić ponownie. Obie mąki, kakao i cynamon przesiać do jajek, dodać imbir i migdały, wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 26 cm wyłożonej pergaminem.

 

Piec 40 minut w temp. 180 st. Czekoladę rozpuścić podgrzewając z mlekiem i połową śmietany. Wymieszać, ostudzić, ubić na krem. Ciasto poprzecznie przekroić. Dolną część nasączyć sokiem pomarańczowym, posmarować połową kremu, przykryć drugim krążkiem ciasta.

 

Boki i wierzch posmarować resztą kremu. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Dekorować pozostałą mocno ubitą śmietaną i groszkiem cukrowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin