Składniki
2 kg schabu lub piersi z indyka
2 l wody
1 /3 - 1/2 szklanki soli (wedlug smaku i rodzaju miesa)
1 lyzka cukru
1 /2 plaskiej lyzeczki pieprzu mielonego
1 /2 plaskiej lyzeczki pieprzu ziolowego
4 -6 zabkow czosnku
2 lyzki majonezu lub musztardy
1 cebulka
przyprawy: lisc laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, kolendra, czaber, 3-4 kulki owocow jalowca, majeranek oraz inne wg wlasnego uznania
Wykonanie
Wieczorem wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (musztarda). Calosc zagotowac i wystudzic.
Do zimnej zalewy dodajemy kawalek miesa. Doprowadzic do wrzenia i pogotowac 5 minut.
I w takim stanie zostawiamy mieso w garnku przykrytym pokrywka na cala noc na kuchence. Rano znow doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywka garnek.
Kiedy zalewa zupelnie wystygnie wyjmujemy mieso i gotowe.
b.t.kaszuba1