Wędlina Świąteczna .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

2 kg schabu lub piersi z indyka

 

2 l wody

 

1 /3 - 1/2 szklanki soli (wedlug smaku i rodzaju miesa)

 

1 lyzka cukru

 

1 /2 plaskiej lyzeczki pieprzu mielonego

 

1 /2 plaskiej lyzeczki pieprzu ziolowego

 

4 -6 zabkow czosnku

 

2 lyzki majonezu lub musztardy

 

1 cebulka

 

przyprawy: lisc laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, kolendra, czaber, 3-4 kulki owocow jalowca,  majeranek oraz inne wg wlasnego uznania

 

Wykonanie

 

Wieczorem wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (musztarda). Calosc zagotowac i wystudzic.

 

Do zimnej zalewy dodajemy kawalek miesa. Doprowadzic do wrzenia i pogotowac 5 minut.

 

I w takim stanie zostawiamy mieso w garnku przykrytym pokrywka na cala noc na kuchence. Rano znow doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywka garnek.

 

Kiedy zalewa zupelnie wystygnie wyjmujemy mieso i gotowe.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin