Apetyczna szynka z ziołami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

1,5 kg szynki wieprzowej bez kości

 

kilka gałązek świeżej bazylii

 

1/3 szklanki oleju do smarowania

 

Na mieszankę przyprawową:

 

zmielona papryka słodka i pieprz czarny

 

grubo zmielone ziele angielskie i gorczyca

 

cząber

 

kolendra

 

rozmaryn

 

sól

 

Sposób wykonania:

 

Mięso umyć, starannie osuszyć. Liście bazylii przebrać, odrzucić uszkodzone, opłukać, osuszyć, drobno posiekać, rozetrzeć, obłożyć nimi mięso, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.

 

Wszystkie składniki mieszanki przyprawowej połączyć mniej więcej w równej proporcji.

 

Z szynki zdjąć liście bazylii, posmarować ją olejem i obtoczyć w przyprawach.

Blachę cienko nasmarować olejem, ułożyć na niej mięso.

 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piec 1 godzinę i 20 minut.

 

Upieczone mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, przybrać listkami bazylii.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin