Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
kilka gałązek świeżej bazylii
1/3 szklanki oleju do smarowania
Na mieszankę przyprawową:
zmielona papryka słodka i pieprz czarny
grubo zmielone ziele angielskie i gorczyca
cząber
kolendra
rozmaryn
sól
Sposób wykonania:
Mięso umyć, starannie osuszyć. Liście bazylii przebrać, odrzucić uszkodzone, opłukać, osuszyć, drobno posiekać, rozetrzeć, obłożyć nimi mięso, odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
Wszystkie składniki mieszanki przyprawowej połączyć mniej więcej w równej proporcji.
Z szynki zdjąć liście bazylii, posmarować ją olejem i obtoczyć w przyprawach.
Blachę cienko nasmarować olejem, ułożyć na niej mięso.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piec 1 godzinę i 20 minut.
Upieczone mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, przybrać listkami bazylii.
b.t.kaszuba1