Składniki:
- 30 dag mąki
- 1 jajko
- ciepła woda
- sól
Farsz:
- 50 dag łopatki cielęcej
- 2 cebule
- 5 dag grzybów suszonych
- sól i pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
Sposób przyrządzania:
Przygotuj farsz: namocz grzyby w posolonej wodzie, przepłucz je trzykrotnie i posiekaj.
Pozostaw wodę z pierwszego płukania.
Mięso pokrój i przesmaż na oleju.
Dodaj przecedzoną wodę z płukania grzybów, duś 15 minut razem z pokrojoną cebulą, listkiem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego.
Gdy woda odparuje, zmiel ugotowane składniki i przypraw do smaku solą i pieprzem - masa powinna być pikantna i słonawa.
Przygotuj ciasto: przesiej mąkę na stolnicę, pośrodku zrób dołek, wbij jajko, posól i zagnieć, dodając tyle ciepłej wody, aby ciasto było luźne i elastyczne.
Cienko je rozwałkuj, podsypując mąką.
Powycinaj szklanką kółka, nałóż łyżeczką farsz, sklej pierogi i zaciśnij brzegi.
Wkładaj do wrzącej osolonej wody, gotuj 1-2 minuty licząc od czasu gdy wypłyną na powierzchnię.
b.t.kaszuba1