Panika w sklepach drogi cukier znika z półek.pdf
(
71 KB
)
Pobierz
Panika w sklepach: drogi cukier znika z półek
Panika w sklepach: drogi cukier znika z półek
Tagi:
cukier,
ceny,
sklep,
handel,
żywność
W jednym z warszawskich Kauflandów na półkach zwykle uginających się pod tonami
cukru wczoraj pozostała po nim tylko cena: 3,99 zł/kg. Mimo że była o ponad 20 proc.
wyższa niż kilka dni wcześniej – klienci wykupili wszystko.
– Czekamy na dostawę, ale nie wiadomo, kiedy dojedzie – rozkładały ręce kasjerki. Podobne
obrazki już od dwóch–trzech dni można było obserwować w wielu sklepach w całym kraju. Tam,
gdzie cukier był – często klienci wykupywali go zgrzewkami. – Narzeczony kupił 70 kg cukru –
chwaliła się internautka na jednym z forów dyskusyjnych rozgrzanych do czerwoności cukrową
gorączką. Dlatego w Biedronkach, Lidlach w niemal całym kraju pojawiły się kartki z informacją, że
obowiązuje reglamentacja: ograniczano zakupy do 10 lub 5 kg na osobę.
Zostań fanem OnetBiznes na Facebooku!
Cukier nie tylko znika, ale jego cena rośnie niemal z dnia na dzień. W małych osiedlowych
sklepach; np. w żabce w Gdańsku, cena sięgnęła już 4,79 zł, dwa tygodnie temu wynosiła 2,99 zł.
– Tylko w ciągu ostatnich dwóch miesięcy średnia cena w sklepach detalicznych wzrosła o 35 proc,
z ok. 2,9 zł w grudnia, do 3,9 zł pod koniec lutego – relacjonuje Edyta Kochlewska z portalu
Dlahandlu.pl monitorującego markety w największych miastach Polski. A jeszcze przed rokiem
kilogram słodkiego produktu kosztował przeciętnie 2,5 zł. Sytuację podgrzały informacje w
mediach, że lada chwila kilogram kosztował będzie 5–7 zł. – Cukier jest produktem bardzo
newralgicznym, ludzie reagują panicznie na doniesienia o możliwych jego podwyżkach, kupując na
zapas – mówi Izabela Dąbrowska-Kasiewicz, analityk BGŻ.
Cukier drożeje, bo rosną jego ceny na świecie. Na światowych giełdach są one obecnie o prawie 40
proc. wyższe niż przed rokiem: kilka dni temu cena sięgała przez chwilę 35 centów za funt (nieco
poniżej pół kilograma), była więc najwyższa w historii. Obecnie nieco spadła, do ok. 31 centów, ale
zdaniem ekspertów niewykluczone są dalsze wzrosty . – To konsekwencja sytuacji na światowym
rynku żywności – mówi dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki
Żywnościowej. Cukier drożeje, podobnie jak inne produkty rolne, np. kawa jest obecnie nawet o
110 proc. droższa niż 12 miesięcy temu, pszenica o 98 proc.
Cukier drożeje z powodu niedostatecznej podaży: od dwóch lat jego produkcja nie nadąża za
potrzebami. – Cyklony w Australii, która jest trzecim na świecie producentem, zniszczyły 15–20
proc. upraw, do tego doszła susza w Rosji i w Chinach – mówi dr Krystyna Świetlik. Napędza
podwyżki rosnące zapotrzebowanie na cukier. Bardzo szybko rośnie popyt ze strony Chin, Indii,
Rosji. – Wysokie ceny utrzymują się w Brazylii, bo z uwagi na wysokie ceny ropy na świecie
znaczna część trzciny cukrowej przetwarzana jest tam na bioetanol – mówi dr Krystyna Świetlik.
Decydujące znaczenie mają jednak spekulacje: cukier podobnie jak inne produkty rolne traktowany
jest jako dobro inwestycyjne.
·
Czytaj także raport specjalny:
Rosnące ceny żywności
Ale kryzys na rynku cukru wywołały też unijne regulacje. – Reforma rynku cukru, zapoczątkowana
w 2006–2009, spowodowała zmniejszenie unijnej produkcji o 6–7 mln ton. Produkcję zmniejszyły
także cukrownie polskie. W efekcie z eksportera tego produktu, którym była przez lata, stała się
importerem – mówi Kazimierz Kobza. Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki
Żywnościowej w latach 1998–2003 produkcja cukru wynosiła przeciętnie ok. 1,9 mln ton, a
spożycie – ok. 1,6 mln ton . – Obecnie spożycie krajowe oceniane jest około 1,62 mln ton,
tymczasem kwota przyznana Polsce to 1,4 mln ton i niewiele więcej wyprodukowały cukrownie –
mówi Kazimierz Kobza, dyrektor Krajowego Związku Producentów Buraka Cukrowego.
Polska będzie musiała więc zaimportować ok. 220 tys. ton. Ale problemy z zaopatrzeniem w cukier
ma dziś wiele krajów Unii. – Szacuje się, że w całej Unii produkcja była w tym roku o 2,5 mln
niższa niż zapotrzebowanie – podaje Kazimierz Kobza. Czy to oznacza, że cukru może zabraknąć. –
Moim zdaniem na wiosnę mogą być problemy – uważa Kobza. Jednak Izabela Dąbrowska-
1
Kasiewicz, analityk BGŻ uspokaja: – Raczej nie zabraknie. Europejscy producenci wyrobów
cukierniczych uzupełnią braki importem cukru trzcinowego – mówi.
Niestety, zdaniem ekspertów ceny na światowych giełdach będą utrzymywać się na wysokich
poziomach. – Jednak wzrost cen w sklepach obserwowany w styczniu i lutym wydaje się
niewspółmiernie wysoki w porównaniu do sytuacji na światowych rynkach cukru – uważa Izabela
Dąbrowska-Kasiewicz z BGŻ. To zdaniem ekspertów efekt paniki: dostawcy i sklepy wykorzystują
fakt, że ludzie szturmem rzucili się na cukier. I zawyżają ceny.
Do podobnej paniki doszło w ostatnich latach dwukrotnie. – W kwietniu 2004 r., tuż przed wejściem
Polski do Unii, cena cukru wzrosła z miesiąca na miesiąc o 48 proc., po czym w kolejnych
miesiącach zaczęła się obniżać. Podobnie w lutym ub.r. wiadomości o zamykaniu kolejnych
cukrowni spowodowały wzrost cen w skali miesiąca o 13 proc. Potem na naszym rynku znów
zanotowano spadek cen, mimo że na globalnym rynku zaczęły się zwyżki – przypomina Izabela
Dąbrowska.
Autor: Joanna Pieńczykowska
Polska The Times
niedziela, 6 marzec 2011
2
Plik z chomika:
Skrillen
Inne pliki z tego folderu:
Banki żądają dodatkowych zabezpieczeń od kredytobiorców.pdf
(52 KB)
PO jak podwyżki.pdf
(80 KB)
Komisja wściekła na rating Irlandii.pdf
(67 KB)
Czarne chmury gromadzą się nad polską gospodarką.pdf
(32 KB)
Rynki szaleją! Co dalej z frankiem.pdf
(72 KB)
Inne foldery tego chomika:
◄►Aktualizacje FIFA 08
◄►Aktualizacje FIFA 10
◄►Antywirusy
◄►Audiobook
◄►Bajki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin