Pierogi ruskie.doc

(20 KB) Pobierz
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie


Składniki na ciasto:
35 dag mąki
1/2 szklanka wody letniej wody
1 jajko

Składniki na farsz:
50 dag ziemniaków ugotowanych ziemniaków
25 dag białego sera
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Z składników na ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wbić jajko, posolić i wyrabiać ciasto wlewając po trosze wody, następnie wyrobić rękoma, aż ciasto będzie aksamitne.
Z składników na farsz: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przemleć przez maszynkę wraz z serem białym, dodać usmażoną na maśle cebulkę i wymieszać, na końcu doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką lub kubkiem kółka, nakładać na każde kółko farsz i zlepić pierożek. Gotować w osolonej i gorącej wodzie do wypłynięcia. Pierożki wyśmienicie smakują podane z usmażoną cebulką lub z skwarkami z słoniny.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin