Pierogi ruskieSkładniki na ciasto: 35 dag mąki1/2 szklanka wody letniej wody1 jajkoSkładniki na farsz: 50 dag ziemniaków ugotowanych ziemniaków 25 dag białego sera 1 cebula 2 łyżki masłasól, pieprzSposób przyrządzenia:Z składników na ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wbić jajko, posolić i wyrabiać ciasto wlewając po trosze wody, następnie wyrobić rękoma, aż ciasto będzie aksamitne.Z składników na farsz: Ziemniaki ugotowane i ostudzone przemleć przez maszynkę wraz z serem białym, dodać usmażoną na maśle cebulkę i wymieszać, na końcu doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką lub kubkiem kółka, nakładać na każde kółko farsz i zlepić pierożek. Gotować w osolonej i gorącej wodzie do wypłynięcia. Pierożki wyśmienicie smakują podane z usmażoną cebulką lub z skwarkami z słoniny.
b.t.kaszuba1