Ziemniaczane kluski ala śląskie.doc

(20 KB) Pobierz
Ziemniaki z piecyka

Ziemniaczane kluski ala śląskie



Przepis wygląda tak:


gotujemy ziemniaki, jak się już ugotują, to je odstawiamy, odcedzamy i czekamy aż trochę przestygną. Następnie ugniatamy i dodajemy tyle jajek, aby powstała nam ładna piękna masa, można dodać maki pszennej tak z pół szklanki. Grunt to, aby nasze ciasto nie było z byt rzadkie, bo za chwile będziemy robić z nich kuleczki... A raczej cos na styl klusek śląskich, bo z dziurka. Kiedy mamy już gotowa masę, zabieramy się za patelnie, wrzucamy na nią całą tygodniówkę, (czyli np.: cebule, kiełbasę, kawałek piersi z kurczaka, paprykę, por.... normalnie, co nam tylko się ma za chwile zepsuć) tylko dobrze jest pamiętać, aby to wszystko miało jeszcze jakiś smak? Jak już się nam pięknie ładnie to usmaży, robimy z naszego ciasta kuleczki z dziurka i układamy do środka farsz a potem przykrywamy żółtym serem . Rozpalamy w piekarniku, układamy kuleczki na blachę wysmarowana olejem, czy jakimś innym tłustym badziewiem i jak w piekarniku jest tak gdzieś około 150 stopni, to wkładamy kuleczki.

A teraz czekamy tak długo aż na naszych ziemniaczanych kuleczkach zrobi się skorupka. Jak już utłuczone ziemniaczki maja kolor brązowo złoty, możemy je wyjąc i zabrać się do konsumpcji . Warto jednak poczekać aż ostygną .

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin