Śledzie po sułtańsku
Składniki:
1/2 kg płatów śledziowych
1/3 kg cebuli
3-4 łyżki keczupu łagodnego
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 cytryna, olej do smażenia
5-10dag rodzynków sułtańskich
1/2 łyżeczki cukru
Płaty wymoczyć, umyć,obrać ze skory,skropić sokiem z cytryny i odstawić.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w talarki i zeszklić na oleju /oleju tyle by przykrywał cebulę/,potemdodać keczup, musztardę, przecier i opłukane rodzynki, można dosłodzić do smaku. Wszystko wymieszać i przez kilka minut dusić ciągle mieszając, tak przygotowany
sos ostudzić.
Śledzie pokroić na kawałki i układać w salaterce:
warstwa sosu, śledzie -przykryć je sosem, na to śledzie iznowu sos itd. Wierzch przykryć sosem.
b.t.kaszuba1