Śledzie po sułtańsku.docx

(10 KB) Pobierz

Śledzie po sułtańsku

Składniki:

1/2 kg płatów śledziowych

1/3 kg cebuli

3-4 łyżki keczupu łagodnego

1 łyżeczka musztardy delikatesowej

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 cytryna, olej do smażenia

5-10dag rodzynków sułtańskich

1/2 łyżeczki cukru

 

Płaty wymoczyć, umyć,obrać ze skory,skropić sokiem z cytryny i odstawić.

Cebulę obrać, umyć, pokroić w talarki i zeszklić na oleju /oleju tyle by przykrywał cebulę/,potemdodać keczup, musztardę, przecier i opłukane rodzynki, można dosłodzić do smaku. Wszystko wymieszać i przez kilka minut dusić ciągle mieszając, tak przygotowany

sos ostudzić.

Śledzie pokroić na kawałki i układać w salaterce:

warstwa sosu, śledzie -przykryć je sosem, na to śledzie iznowu sos itd. Wierzch przykryć sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin