SCHAB PO WŁOSKU
składniki:
3 łyżki ketchupu 1 łyżeczka mielonej papryki żółty ser 3 łyżki smalcu schab cebula sól majonez jarzynka
jak robimy?
Schab rozbić. Na blaszce ułożyć dwa plastry smalcu. Na tych plastrach ułożyć schab, na to pokrojoną cebulę (w drobną kostkę). Delikatnie posolić. Wszystko przykryć kopiastą łyżką majonezu, na to ser. To wszystko pokrywamy ketchupem, posypujemy jarzynką i papryką. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (200-220).Pieczemy ok. 0.5 godziny.
ZAPIEKANKA GRECKA
25 dag ryżu (ugotować) 0.5 kg mięsa mielonego 20 dag żółtego sera ostra papryka (w proszku) 3 pomidory lub pomidory w puszce 2 ząbki czosnku 2 cebule jarzynka 1 łyżka masła 4 jaja, olej, sól, pieprz
cebulę i czosnek posiekać. podsmażyć najpierw cebulę, dodać mięso i czosnek. doprawić jarzynką i papryką. żaroodporne naczynie posmarować masłem. na dno ułożyć pomidory, posypać jarzynką i pieprzem. na to ułożyć warstwę ryżu, mięso, pomidory, ryż. na koniec polać rozmąconymi jajami i posypać potarkowanym serem. piec 30-45 minut w piekarniku 200c.
SCHAB ZAPIEKANY
składniki panierki:
2 całe jajka 2/3 szklanki mąki pół szklanki mleka pół szklanki startego żółtego sera (do posypania potem) sól, pieprz, zioła jakie się lubi( pietruszka, koperek)
jak robimy? Składniki panierki wymieszać jak na naleśniki, konsystencja gęstsza odstawić na pół godziny do "przegryzienia". Cienko pokrojone kotlety obtoczyć w tym cieście, wrzucić na patelnie, smażyć 5,6 min z jednej i drugiej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na to posypujemy starty żółty ser. Pieczemy 40 min w 200 stopniach.
KOTLECIKI RYBNE PO GRECKU
filety z morszczuka lub inne jajko cebulka pieprz, sól
farsz:
Dużo cebuli przesmażamy na oleju, jak się już usmaży dodajemy przecier, dodajemy listek, ziele i dusimy. Pod koniec duszenia dolewamy trochę wody. Doprawiamy solą, cukrem, pieprzem.
Filety przekręcamy przez maszynkę, dodajemy trochę mąki, jajko, startą cebulkę, sól, pieprz. Robimy malutkie kotleciki. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przekładamy do naczynia i zalewamy gorącym farszem.
KARTACZE
ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana jajko mąka pszenna mięso mielone (przyprawione jak na mielone)+ majeranek
jak robimy? Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę, dodać mąkę ziemniaczaną (ziemniaki dzielimy na cztery części, czwartą część wyjmujemy i wsypujemy tyle maki ziemniaczanej), dodać jajko. Po wyrobieniu dodajemy troszkę mąki pszennej. Kleimy duże pyzy z mięsem w środku. Gotujemy w osolonej wodzie podajemy ze skwarkami.
leopardg