Aksamitna potrawka z kurczaka
Potrawka najczęściej odgrywa w naszej kuchni rolę drugoplanową. To sposób na wykorzystanie tego co zostaje po procesie gotowania rosołu – gwiazdy polskich stołów. Ta potrawka gra główniaka. Wszystko co szykujemy, jest wyłącznie dla Niej. Dzięki temu dusza, która zwykle zostaje w rosole, wypełnia szlachetny smak potrawy. Przygotowanie potrawki aksamitnej staje się pretekstem do zakupu szafranu, który przyda nam się wielokrotnie, choćby do barwienia ryżu.
Składniki:1 kurczak (ok. 1,3 kg),20 dag włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler),1 cebula (5 dag),3 łyżki masła,2 łyżki mąki pszennej,2 żółtka,sok z ½ cytryny,2 gałązki natki pietruszki,4 łyżki kaparów,1 łyżka posiekanego koperku,1 liść laurowy,5 ziaren pieprzu,1 łyżeczka cukru,szczypta szafranu,sól. Jak przyrządzić?Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wkładamy do wrzącej posolonej wody (nie za dużo, ok. 2 litry).Cebulę kroimy i rumienimy na 1 łyżce masła. Wraz z natką, liściem laurowym oraz pieprzem wkładamy do kurczaka.Gotujemy 20 minut na bardzo małym ogniu, pod przykryciem.Włoszczyznę obieramy, kroimy, wkładamy do garnka z kurczakiem i gotujemy jeszcze przez 15 minut.Miękkiego kurczaka wyjmujemy, dzielimy na części i usuwamy kości.Rosół cedzimy i wstawiamy na ogień, by odparował do objętości 1 ½ szklanki. To może potrwać nawet godzinę, warto więc wykorzystać garnek o jak największej średnicy.Gotowy wywar studzimy. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Rozprowadzamy całość zimnym wywarem i doprowadzamy do wrzenia. Żółtka lekko roztrzepujemy, wlewamy 4 łyżki gorącego sosu, mieszamy i łączymy z resztą sosu.Dodajemy kapary, szafran, sok z cytryny i cukier.Do sosu wkładamy pokrojonego na kawałki kurczaka i podgrzewamy. Musimy przypilnować, by potrawa się nie zagotowała i zdjąć garnek zanim zetną się żółtka.Jak podawać?Podajemy z ryżem i surówką.
leopardg