żEBERKA , SCHAN, PIESZEŃ KOTLETY SCHABOWE.docx

(29 KB) Pobierz

 

·        Czas: powyżej 60 minut

·        Poziom trudności: średnie

·        Koszty: średnie

·        Dla ilu osób: powyżej 4

·         

Żeberka w sosie barbecue - składniki

·        2 platy żeberek - razem ok. 1.75 kg

·        1.5 łyżeczki soli

·        0.5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

·        0.5 łyżeczki kruszonego chilli

·        2-3 szklanki białego octu winnego

·        sos barbecue

Żeberka w sosie barbecue - sposób przygotowania

Aby łatwiej obracać, rozetnij płaty żeberek na pół wzdłuż kości. Natrzyj solą, pieprzem i chilli z obu stron, ułóż w głębokim naczyniu żaroodpornym, zakryj i wstaw na noc do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 230 st. C, polej żeberka octem winnym i piecz 1,5 godz. Obracaj żeberka dwa lub trzy razy w czasie pieczenia i polewaj sosem, który się tworzy na dnie.
Wyjmij żeberka z naczynia do pieczenia i ułóż pojedynczo na blasze (wyłóż blachę folią aluminiową, aby łatwiej było ją czyścić). Piecz w temp. 230 st. C przez godzinę. Żeberka powinny być miękkie i ładnie zrumienione. Tak przygotowane żeberka można schłodzić, przykryć i wstawić do lodówki. Godzinę przed finalnym pieczeniem należy wyjąć je z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. W finale gotowania rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C.
Potnij płaty pomiędzy kośćmi na pojedyncze żeberka. Ułóż je luźno w dużym naczyniu żaroodpornym. Polej sosem barbecue, aby było lekko pokryte.
Nakryj naczynie folią aluminiową i piecz, aby się dokładnie podgrzały - ok. 20 min.

 

Żeberka z sezamem

·        łatwe

·        Koszty: tanie

·        Dla ilu osób: powyżej 4

·         

Średnia ocena potrawy

Żeberka z sezamem - składniki

·        1 kg żeberek wieprzowych

·        1 łyżka ziaren sezamu

·        2-3 łyżki oleju

·        2 cebulki dymki

·        1/2 łyżeczki imbiru

·        3 ząbki czosnku

·        2 łyżki cukru

·        2 łyżki sake lub czystej wódki

·         Żeberka z sezamem - sposób przygotowania

·         Ziarna sezamu prażymy przez 3-4 minuty na suchej patelni, którą od czasu do czasu wstrząsamy. Żeberka porcjujemy i obsmażamy na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju. Obracamy je regularnie, a gdy się zrumienią, zlewamy z patelni nadmiar tłuszczu. Dodajemy połowę ziaren sezamu, drobno posiekaną dymkę, imbir, roztarty czosnek, cukier, sake, sos sojowy i 1 i 1/4 kubka gorącej wody. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 40-45 minut, od czasu do czasu mieszając.
Mąkę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i wylewamy na patelnię, ciągle mieszając. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. Przed podaniem posypujemy.
Zamiast ziaren sezamu zdarzało mi się używać sezamków (1 opakowanie). Rezygnowałam wówczas z cukru i oczywiście z posypywania ziarnami gotowego dania.

Schab pieczony


 

·        Czas: powyżej 60 minut

·        Poziom trudności: łatwe

·        Koszty: tanie

·        Dla ilu osób: powyżej 4

·         

Schab pieczony - składniki

·        1 kg schabu bez kości

·        łyżeczka soli

·        1/2 łyżeczki pieprzu

·        listki szałwii

·        2 łyżki oliwy z oliwek

·        50 ml (4 łyżki) soku ze świeżo wyciśniętych pomarańczy
Sos cebulowo-rodzynkowy: 10 dag rodzynek 100 ml soku

·        ze świeżo wyciśniętych pomarańczy

·        3 łyżki masła

·        1/2 czerwonej cebuli pociętej wzdłuż w cienkie piórka

·        łyżeczka cukru

·        sól i pieprz

Schab pieczony - sposób przygotowania

Schab natrzeć solą i pieprzem. Przewiązać sznurkiem, powkładać listki szałwii i pozostawić na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na patelni podsmażyć schab z oliwą z oliwek ze wszystkich stron na złoto. Położyć na wyłożoną folią blaszkę. Mięso polać sokiem z pomarańczy. Owinąć folią i piec przez 20 minut. Wyjąć schab z piekarnika, rozwinąć z folii i z powrotem włożyć do pieca na 30-40 minut. Gdy mięso się piecze, przygotować sos. Wymieszać rodzynki z sokiem pomarańczowym, odstawić na 30 minut. Rozpuścić 2 łyżki masła na patelni, podsmażyć cebulę. Gdy cebula jest już miękka, dodać rodzynki z sokiem i łyżkę masła. Wymieszać z cukrem i doprawić solą i pieprzem. ' Gotować sos, aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Pokroić schab w plastry i podawać z gorącym sosem.Początek formularza

Pieczeń nadziewana serem Gorgonzola

 

·        Czas: powyżej 60 minut

·        Poziom trudności: łatwe

·        Koszty: średnie

·        Dla ilu osób: od 3 do 4

Pieczeń nadziewana serem Gorgonzola - konkurs - składniki

·        Polędwica wołowa - 480 g

·        Ser Gorgonzola lub inny ser pleśniowy typu ?blue? - 60 g

·        Masło - 1 łyżeczka

·        Rozmaryn

·        Sól

·        Pieprz biały mielony

Pieczeń nadziewana serem Gorgonzola - konkurs - sposób przygotowania

Polędwice rozciąć, rozbić tłuczkiem i natrzeć solą i pieprzem białym, a następnie nasmarować środek masłem. Na środku umieścić ser Gorgonzola i zrolować polędwicę na kształt rolady. Z wierzchu oprószyć mięso również solą i pieprzem białym oraz posypać świeżym rozmarynem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w szklanej brytfance. Podlać delikatnie wodą, by mięso nie straciło wilgotności. Od czasu do czasu podlewać z wierzchu sosem powstałym podczas pieczenia. Po około 2h pyszne i wykwintne danie jest już gotowe. Smacznego!

Kotlet schabowy

 

 

·        Czas: do 30 minut

·        Poziom trudności: łatwe

·        Koszty: tanie

·        Dla ilu osób: powyżej 4

·         

Kotlet schabowy - składniki

·        4 plastry schabu bez kości

·        1 jajko

·        1 łyżka mąki

·        1 szklanka tartej bułki

·        2 łyżki Planty lub oleju do smażenia

·        sól

·        pieprz

·        ew. łyżka vegety zamiast soli

Kotlet schabowy - sposób przygotowania

W sklepie mięsnym poproś o ukrojenie czterech kotletów schabowych - sprzedawca Cię zrozumie :). Plastry mięsa opłucz w letniej wodzie. Następnie na twardym podłożu ułóż ścierkę, na to deskę. Rozbijaj tłuczkiem plastry mięsa tak, aby przynajmniej o połowę zwiększyły swoją powierzchnię. Staraj się, żeby mięso za bardzo się nie postrzępiło, a zwłaszcza, żebyś go nie przebił na wylot :)
Przygotuj sobie dwa talerze: na pierwszym rozbełtane, surowe jajko na drugim - bułkę tartą zmieszaną z mąką, solą i pieprzem (ew. vegetą). Bierz przygotowane kotlety i dokładnie obtaczaj je najpierw w jajku, a potem w panierce.
Rozpuść i porządnie rozgrzej na patelni tłuszcz (powinno być go sporo, tak, żeby równomiernie pokrył całe dno patelni) i ułóż na płasko kotlety. Smaż po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu (uważaj, tłuszcz może pryskać!), kiedy kotlety się obsmażą i zrumienią, możesz zmniejszyć płomień i przykryć patelnię pokrywką (ale zaglądaj pod nią od czasu do czasu, żeby nie dopuścić do przypalenia). Po 4 -5 minutach smażenia kotlety będą gotowe do wykładania na talerze.

Początek formularza

Dół formularza

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin