Sałatka nicejska I.docx

(12 KB) Pobierz

 


 

"Sałatka nicejska I "

 

 

Składniki:

1 główka sałaty kruchej lub zwykłej,
200 g tuńczyka z puszki,
100 g filecików anchois lub koreczków helskich,
2 pomidory,
20 oliwek,
2 ugotowane na twardo jaja,
1 cebula biała,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka octu winnego,
sól,
pieprz,
szczypta cukru.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Sałatę umyć, osuszyć i palcami porwać na kawałki, pomidory pokroić w cząstki, cebulę w talarki, jaja na ćwiartki. Dodać tuńczyka, fileciki anchois lub koreczki helskie i oliwki.
        
        Sos: czosnek posiekać, utrzeć z cukrem, solą i pieprzem, dodać ocet winny, stopniowo dolać oliwę i dokładnie utrzeć. Sosem zalać składniki sałatki i dokładnie wymieszać.

 

 


 

"Sałatka niedzielna "

 

 

Składniki:

1 szkl. ugotowanego ryżu,
1 czerwone jabłko,
4 plastry ananasa,
5 jaj ugotowanych na twardo,
2 łyżki soku z cytryny,
1 łyżeczki curry,
1 łyżeczka cukru,
majonez.

 

 

Sposób przyrządzenia:

        Ryż skropić sokiem z cytryny. Jabłko dokładnie umyć, nie obierać. Ananasy osączyć z zalewy. Jabłko, ananasy i jajka pokroić w kostkę. Składniki połączyć z majonezem. Doprawić cukrem i curry. Podawać z pieczywem.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin