Sałatka mięsna na zimno.doc

(21 KB) Pobierz
Sałatka mięsna na zimno

Sałatka mięsna na zimno

              Wyślij znajomym               Drukuj

 

    * sałatki

 

Składniki

30 dag pokrojonej w cienkie plastry gotowanej wołowiny,

1 drobno pokrojona szalotka,

6 dag sucharów z pszennej mąki,

1 łyżka czerwonego octu winnego,

6 wymoczonych filetów sardeli,

2 łyżki drobno posiekanych kaparów,

1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu,

6 łyżek oliwy z oliwek (extravergine),

sól,

świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania

Na spodzie szklanego naczynia ułożyć suchary, skropić je octem i oliwą. Na nich położyć plastry gotowanej wołowiny i filety sardeli. Sos: wymieszać kapary z estragonem, cebulką, solą, pieprzem i oliwą. Polać mięso

Sałatka z soczewicy

             

 

 

 

Składniki

1 szklanka ugotowanej soczewicy

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka natki

1 łyżka soku z cytryny

4 łyżki soku pomidorowego

1 pomidor

sałata

olej

sól,

pieprz.

Sposób przygotowania

Obrać cebulę i czosnek. Posiekać. Wymieszać z soczewicą. Sparzony wrzątkiem pomidor obrać i pokroić. Opłukaną sałatę poszarpać na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać. łodzić 60 minut w lodówce.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin