Zupa z kurczaka z makaronemPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 25 min.250 g piersi kurczaka,100 g makaronu sojowego,6 szklanek wody,1/2 kg kosci lub 1 biala rzodkiew,maly kawalek imbiru lub 1/2 lyzki mielonego,5 malych korzeni pietruszki,1 cebula,1/2 lyzeczki soli,3 male grzyby boczniaki,1 sloiczek miniaturowych kolb kukurydzy,3-4 pedy bambusa,2 cebulki dymki z czescia zielona,10 duzych orzechow laskowych,do przybrania natka pietruszki.1. Przygotowac wywar. Pietruszke i cebule obrac, oplukac. Do zimnej wody wlozyckosci, pietruszke, imbir, sol, gotowac na malym ogniu 45 min.2. Makaron namoczyc na 15 min., osaczyc na sitku.3. Kurczaka pokroic w paski. Boczniaki oplukac i pokrajac w paski.4. Orzechy wyluskac i zalac wrzatkiem na 5 min., otrzec skorki, dymke umyc ipokroic czesc zielona na odcinki dlugosci 4 cm. Pedy bambusowe pokroic wpaski.5. Wywar zagotowac, wlozyc pokrojonego kurczaka, makaron, boczniaki, miniaturowe kolby kukurydzy, pedy bambusowe, orzechy i pokrajana dymke. Zmniejszycogien i gotowac 5 min.6. Zupe przelac do wazy, przybrac galazkami pietruszki. Podawac goraca.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 13 "Kuchnia tajska", strona 28.
leopardg