Zupa z papryki w dwoch kolorachPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.Zupa czerwona:200 g papryki czerwonej,300 g pomidorow.Zupa zolta:200 g papryki zoltej,200 g marchewki,100 g cebuli,100 g masla,3 zabki czosnku,60 g ugotowanego ryzu,1,5 l wywaru jasnego (przepis w rozdz. "zupy"),smietana i ziola do przybrania,sol.1. Jarzyny oplukac pod biezaca woda. Cebule obrac, drobno posiekac. Czosnekobrac, rozetrzec z sola. Pomidory sparzyc wrzatkiem, zdjac skorki. Pokroic wkawalki. Papryki oczyscic z nasion, oplukac, pokroic w paski.2. Cebule podsmazyc razem z czosnkiem na 1 lyzce masla. Podzielic na 2 czesci iwlozyc do 2 garnkow.3. Do jednego garnka dodac czerwona papryke i pomidory. Do drugiego garnka dodac zolta papryke i marchewke.4. Do obu garnkow wlac po 750 ml goracego wywaru. Gotowac na malym ogniu podprzykryciem 30 min. Po ugotowaniu ochlodzic.5. Do kazdej zupy dodac 1 lyzke masla i polowe ugotowanego ryzu. Doprawic sola.Oddzielnie zmiksowac, ponownie zagrzac. Przelac do 2 dzbankow. Ubic smietanei odstawic.6. Z dwoch dzbankow (lub 2 chochlami) wlewac jednoczesnie na talerze obie zupy,uwazajac by sie nie wymieszaly. Na kazda porcje polozyc 1 lyzke bitej smietany. Przybrac ziolami i szybko podawac.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 26 "Zupy", strona 60.
leopardg