Czekoladowe trójkąciki.doc

(131 KB) Pobierz
Czekoladowe trójkąciki

Czekoladowe trójkąciki

 

 

 

 

Składniki

·         700 g miodu

·         200 g syropu

·         1 kg mąki

·         200 g smażonej skórki pomarańczowej

·         100 g smażonej skórki cytrynowej

·         200 g rodzynek

·         200 g koryntek

·         150 g siekanych migdałów

·         3 łyżeczki cynamonu

·         1/2 łyżeczki kardamonu

·         1/2 łyżeczki mielonych goździków

·         szczypta ziela angielskiego i kwiatu muszkatołowego

·         Do dekoracji: 800 g polewy czekoladowej

 

Sposób przygotowania

1.      

Miód i syrop podgrzać. Mąkę wymie­szać z pozostałymi składnikami, przesypać na stolnicę, zrobić zagłębie­nie i wlać do niego miód z syropem.

 

2.      

Wyrobić gładkie ciasto, rozwałko­wać na posypanej mąką stolnicy na grubość 1 te cm i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę.

3.      

Ciasto nakłuć w kilku miejscach i upiec w rozgrzanym piekarniku. Upieczone ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.

4.      

Polewę czekoladową rozpuścić w kąpieli wodnej w temperaturze 60°C. Placek pokroić na 4-centymetrowe pasy, następnie na trójką­ciki. Każdy trójkącik nadziewać na drewniany patyczek, zanurzać w polewie czekoladowej i odkładać do wyschnięcia.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin