Falafel - placuszki z grochuPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz. 45 min.250 g grochu wloskiego,1 lyzka drobno posiekanej zielonej pietruszki,1 lyzka drobno posiekanej kolendry,4-5 cebulek dymek,1 zabek czosnku,1/2 lyzeczki kminku,sol, pieprz,1/4 lyzeczki sody oczyszczonej,olej do smazenia.1. Groch oplukac, zalac woda i moczyc przez 8 godz.2. Usunac z wody kawalki skorki, ktore oddzielily sie od grochu. Odcedzic go,osszyc na sciereczce i zemlec w maszynce z sitkiem o malych otworach. Grochpowinien miec konsystencje suchego puree.3. Pietruszke i kolendre posiekac. Wymieszac z grochem. Czosnek i zielone koncecebulek posiekac, a nastepnie wraz z kminkiem, sola i pieprzem oraz soda dodac do reszty. Dobrze ugniesc. Wstawic do lodowki na 2 godz. do wyschniecia.4. Lekko zmoczyc rece. Formowac z ciasta kulki wielkosci orzechow wloskich, anastepnie lekko splaszczyc je na placuszki.5. Duza ilosc oleju (na glebokosc 3 cm) wlac do garnka. Smazyc falafel w goracym oleju z obydwu stron na ciemnobrazowy kolor. Obsuszyc na bibulce, a nastepnie podac na polmisku. Falafel mozna jesc z hummusem (przepis "dip hummus" w rozdziale "sosy"), salata i chlebkiem pitta (przepis "chlebek pitta"w rozdziale "macz-ryz").Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 14.
hubira