Składniki - 30 dag wdzonego boczku- 3;4 cebule- 5 łyżek oleju- 2 łyżki mąki- 1/2 szklanki mleka- 20 dag startego żółtego sera- 1/3 szklanki tartej bułki- musztarda- mielona papryka słodka-sól Kukurydzę odsączamy z zalewy.
Przepis:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Boczek pokroić w grubą kostkę i przetopić na patelni.W naczyniu do zapiekania układać warstawami ziarna kukurydzy, kawałeczki boczku i cebulę aż do wyczerpania składników.Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku zrumienić na złoto dwiełyżki mąki. Zalać mąkę zimnym mlekiem i podgrzewać aż powstanie dość gęsty sos. Przyprawić sos do smaku solą, papryką i 1/2 łyżeczki musztardy.Zapiekankę polać ciepłym sosem.Sr zetrzeć na tartce, wymieszać z tartą bułką i posypać tą mieszanką potrawę.Zapiekać ok 20min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.Przepis pochodzi z kuchni świata USA - jest przepyszny, znika dosłownie w 5min!!!Ja do tej zapiekanki dodaję również ugotowany makaron!
hubira