Zupa z orzechów włoskich.doc

(27 KB) Pobierz
Zupa z orzechów włoskich

Zupa z orzechów włoskich

Przepis z ksiazki Arthura Agatstona\"Dieta South Beach. Książka kucharska\" Jest to bardzo pożywna, gęsta zupa. Ilości składników są z lekka przeze mnie skorygowane.

czas:

40 min.

trudność:

średniołatwe

liczba porcji:

4

kalorie:

mało

kategoria:

Zupy

 

 

 

składniki
1 duża bulwa fenkułu (kopru włoskiego)
4 łyżki oliwy lub oleju
sól koszerna (ha,ha,ha)
świeżo zmielony pieprz
1 por, biała część pokrojona w plasterki
1 szklanka różyczek kalafiora
2 szlkanki rosołu z kurczaka lub warzywnego
pół szklanki śmietanki
2 łyżki wytrawnej sherry (opcjonalnie)
pół szklanki grubo pokrojonych, prażonych orzechów włoskich
ćwiartka pokruszonego sera typu roquefort
drobno posiekana skórka z połowy cytryny
1 łyżka posiekanego szczypiorku

sposób przygotowania
Na blaszce do pieczenia wymieszać pokrojony na centymetrowe kawałki fenkuł z dwiema łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Piec w temp. 200 stopni do miękkości, ok. 20minut.
W miedzyczasie poddusić w rondlu , na olwie por aż stanie się szklisty, ok. 10min. Dodać kalafior i rosół, doprowadzic do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu do miekkosci, ok. 20minut. Dodac upieczony fenkuł. Dokładnie zmiksować. Dodać mleko i sherry. Powoli ponownie zagotowac, dodając orzechy.
W miseczce wymieszac ser ze skórka cytrynową.
Zupe podawać w miseczkach posypujac ja tuż przed podaniem serem i szczypiorkiem.

dodatkowe informacje
Zamiast kalafiora mozna dodać brokuły, wtedy zupa bedzie miała ladny, zielony kolor.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin