Kalkulacja cen gastronomicznych.pdf

(27 KB) Pobierz
Kalkulacja cen gastronomicznych
Kalkulacja cen gastronomicznych
Cena gastronomiczna, ustalona jako cena sprzedaŜy brutto, obejmuje:
wartość towarów (artykułów spoŜywczych) w cenie zakupu,
· marŜę gastronomiczną, ustaloną na poziomie zapewniającym pokrycie kosztów handlowych (tzn. wszystkich
kosztów działalności operacyjnej, oprócz wartości sprzedanych towarów, którą ustala się na koncie 73-1) oraz
zysku brutto (tzn. zawierającego podatek dochodowy),
· VAT naleŜny, według obowiązującej stawki opodatkowania (obliczony od wartości usługi gastronomicznej
w cenie sprzedaŜy netto, tzn. od wartości w cenie zakupu, powiększonej o marŜę gastronomiczną).
1. Ceny gastronomiczne towarów w stanie nieprzetworzonym sprzedawanych w bufetach
Ceny gastronomiczne towarów w stanie nieprzetworzonym sprzedawanych w bufetach ustala się analogicznie, jak ceny
detaliczne towarów w sklepach, a mianowicie do wartości towarów w cenach zakupu dodaje się marŜę gastronomiczną,
otrzymując cenę sprzedaŜy netto, do której dodaje się VAT naleŜny.
Przykład
Kalkulacja ceny gastronomicznej towarów w stanie nieprzetworzonym
I. ZałoŜenia:
1. Cena zakupu według faktury VAT wynosi: 30 zł.
2. MarŜę gastronomiczną przyjętą umownie w wysokości 25% ceny sprzedaŜy netto, którą to cenę oblicza się za pomocą
formuły: Cs = (Cz x 100) : (100 - p)
gdzie:
Cs - cena sprzedaŜy netto,
Cz - cena zakupu,
p - stawka procentowa marŜy gastronomicznej.
3. Stawka podatku od towarów i usług stanowi 22%.
II. Obliczenia:
1. Cena sprzedaŜy netto towarów w stanie nieprzetworzonym:
Cs = (Cz x 100) : (100 - p) = (30 zł x 100) : (100 - 25) = 40 zł.
2. MarŜa gastronomiczna 25% ceny z poz. 1: (Cs x 25) : 100 = (40 zł x 25) : 100 = 10 zł.
3. VAT naleŜny według stawki 22% (z poz. 3 załoŜeń):
(Cs x 22) : 100 = (40 zł x 22) : 100 = 8,80 zł.
4. Cena sprzedaŜy brutto:
a) cena sprzedaŜy netto (z poz. 1): 40 zł,
b) VAT naleŜny (z poz. 3): 8,80 zł,
·
c) razem cena sprzedaŜy brutto: 48,80 zł.
Cenę sprzedaŜy netto moŜna w tym przypadku ustalić równieŜ jako cenę zakupu, powiększoną o kwotę marŜy
skalkulowanej na poziomie zapewniającym opłacalność sprzedaŜy gastronomicznej.
Przy załoŜeniu, Ŝe stawka kwotowa marŜy wynosi, jak w przykładzie: 10 zł, a cena zakupu: 30 zł, cenę sprzedaŜy netto
wyznacza się jako sumę tych składników: (30 zł + 10 zł) = 40 zł.
2. Kalkulacja cen poszczególnych potraw przyrządzanych w kuchni zakładu gastronomicznego
Kalkulacja cen poszczególnych potraw przyrządzanych w kuchni zakładu gastronomicznego, ze względu na róŜne
artykuły spoŜywcze zuŜywane do poszczególnych dań, obejmuje wartość zuŜycia surowców do przyrządzanych przez
kuchnię posiłków. Kalkulacja obejmuje z reguły 10 porcji (lub więcej). Cenę sprzedaŜy jednej porcji ustala się przez
podzielenie wartości zuŜytych surowców do przyrządzenia danej potrawy w cenach gastronomicznych netto przez liczbę
porcji. Zamiast wartości zuŜycia surowców w cenach gastronomicznych netto, moŜna wyceniać to zuŜycie według
rzeczywistych kosztów - w cenach zakupu. Następnie, w celu ustalenia ceny sprzedaŜy netto, naleŜy do wartości
wycenionej w cenach zakupu dodać odpowiednio skalkulowaną marŜę gastronomiczną. Kalkulację ceny jednostkowej
posiłków w ten sposób przedstawiono na przykładzie.
Przykład
Kalkulacja ceny posiłków (dań) przyrządzanych w kuchni zakładu gastronomicznego
I. ZałoŜenia:
1. Przedmiotem kalkulacji jest pieczeń schabowa z pieczarkami i ziemniakami według umownie przyjętej receptury,
liczona na 20 porcji.
2. Surowce zuŜyte do przyrządzenia potrawy według umownie przyjętych ilości i cen zakupu:
Lp.
Nazwa surowca
Rzeczywiste zuŜycie surowców
J.m. Ilość
Cena
Wartość
1. Schab wieprzowy z kością
kg
3
12,50 zł
37,50 zł
2. Smalec
szt.
2
1,00 zł
2,00 zł
3. Ziemniaki
kg
6
3,00 zł
18,00 zł
4. Pieczarki
kg
3
4,00 zł
12,00 zł
5. Masło
szt.
1
5,00 zł
5,00 zł
6. Przyprawy
-
-
-
5,50 zł
Razem wartość w cenach zakupu
x
x
80,00 zł
3. MarŜa gastronomiczna przyjęta umownie w wysokości 33% ceny sprzedaŜy netto.
II. Ustalenie ceny gastronomicznej:
1. Cena sprzedaŜy netto jednej porcji:
a) ogółem wartość według ceny sprzedaŜy netto: (80 zł x 100) : (100 - 33) = 119,40 zł,
b) cena sprzedaŜy netto jednej porcji: (119,40 zł : 20 szt.) = 5,97 zł.
2. VAT naleŜny według stawki 22%: (5,97 zł x 22) : 100 = 1,31 zł.
3. Cena sprzedaŜy brutto (poz.: 1b + 2) jednej porcji posiłku będącego przedmiotem kalkulacji: (5,97 zł + 1,31 zł) =
7,28 zł.
242293508.001.png 242293508.002.png 242293508.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin