TACOS
ZAS PRZYGOTOWANIA: gdy naleśniki i sosy są przygotowane wcześniej to ok. 40 minut.
UWAGA: sosy i naleśniki przygotowane powinny być dzień wcześniej, potrawa wówczas ma swój specyficzny smak.
PORCJA DLA 4 OSÓB.
SKŁADNIKI: mąka pszenna 400 g;
mąka kukurydziana 200g;
puszka czerwonej fasolki;
puszka kukurydzy;
podwójna pierś kurczaka;
kapusta pekińska 0,5 kg;
żółty ser w plasterkach 300 g;
koncentrat pomidorowy w słoiczku1 szt.;
5 dużych ząbków czosnku;
szklanka majonezu winiarY; pół szklanki jogurtu;
jedno avocado;
papryka konserwowa 3 kawałki;
papryka świeża czerwona 1 szt.
przyprawa chili con carne;
przyprawa do gyrosa;
przyprawa chili;
sól; cukier; olej; jajko świeże
świerzy ogórek;
mleko lub woda.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SOS ZIELONY (z avocado): Przecinamy avocado na pół i pestkujemy. Obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, wrzucamy do miksera. Do miksera wrzucamy również 2 ząbki czosnku, 50 g majonezu, 25 g jogurtu, troszkę sparzonej skórki ze świeżego ogórka (pasek szerokości 1 cm, długość ok. 6 cm), szczypta soli. Całość miksujemy. Próbujemy. Dosalamy do smaku, jeżeli za gęsty dodajemy jogurtu, jak rzadki to majonezu – wszystko do smaku i miksujemy. Wylewamy do słoika i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
SOS CZERWONY: Wrzucamy do miksera: całą świeżą paprykę wraz z nasionami, tylko bez szypułki, paprykę konserwową, cukier łyżkę płaską stołową, sól, pieprz, pół słoiczka koncentratu pomidorowego. Całość miksujemy i przelewamy do rondelka. Rondelek stawiamy na gaz i podgrzewamy aż całość się zagotuje, odparowujemy wodę, aż sos zgęstnieje, ciągle mieszając. Doprawiamy chili, solą, pieprzem i cukrem do smaku według indywidualnych upodobań. Pozostawiamy do wystygnięcia i na noc do lodówki.
SOS BIAŁY: Do miksera wrzucamy: 150 g majonezu, 50 jogurtu, 3 ząbki czosnku, szczyptę soli, płaską łyżeczkę od herbaty cukru, szczyptę pieprzu, całość miksujemy tak długo, aż czosnek będzie dobrze rozdrobniony. Gdy gęstość sosu nie będzie zadawalająca dodajemy odpowiednio albo jogurtu albo majonezu. Całość przelewamy do naczynia i zostawiamy w lodówce co najmniej na 12 godzin.
PLACKI TACOSY:
SPOSÓB PIERWSZY: robimy ciasto naleśnikowe w proporcji 2 do 4, czyli 2 porcja mąki kukurydzianej na 4 porcje mąki pszennej najlepiej wrocławskiej, woda i jajko, 4 łyżki oleju, szczypta soli do smaku. Po wyrobieniu ciasta o półpłynnej konsystencji smażymy naleśniki. Wychodzą naleśniki lekko sztywne o specyficznym wytrawnym smaku.
SPOSÓB DRUGI: robimy zwykłe cisto naleśnikowe i smażymy zwykłe naleśniki. To dla tych, którzy nie będą potrafili docenić walorów smakowych naleśników kukurydzianych.
Zamiast naleśników można zastosować CIAPATY. Jak się robi ciapaty i farsz do ciapatów podam przy następnym przepisie.
FARSZ DO TACOSÓW: Do rondelka wrzucamy fasolę wraz z płynem, kukurydzę wraz z płynem, resztę koncentratu pomidorowego. Całość podgrzewamy. W tym czasie kroimy w kostkę pierś z kurczaka. Wrzucamy ją na patelnię i podsmażamy na złotawy kolor dodając sól i na koniec smażenia płaską łyżeczkę przyprawy do gyrosa. Mięso zdejmujemy i pozostawiamy do wystudzenia. Gdy fasola z kukurydzą się gotuje, dodajemy płaską łyżeczkę chili con carne, szczyptę soli i płaską łyżkę cukru. Całość mieszamy i gdy woda lekko odparuje odstawiamy do wystudzenia. Kapustę pekińską szatkujemy w paseczki do miski.
Wystudzone naleśniki wykładamy pojedynczo na blachę nasmarowaną olejem i nakładamy farsz w następującej kolejności:
wiesiadarmach