Ogórki kiszone w butelce
Składniki
3,5 kg ogórków gruntowych małych 4 łodygi kopru włoskiego 6 dużych ząbków czosnku4 gałązki selera 6 zielonych liści pora 2 gałązki lubczyku1 duża laska chrzanu1 garść liści wiśni2 łyżki przyprawy do kiszenia ogórków 1 butla po 5 litrowej wodzie mineralnej z szeroką szyjkąZalewa solna: Na 1 litr ciepłej wody dajemy 1 czubatą łyżkę soli kamiennej. Do butli z przygotowanymi ogórkami zmieści się około 3 litrywody.
Ogóki i zielone dodatki (oprócz kopru) myjemy. Czosnek i chrzan obieramy. Do pustej 5-litrowej butelki wczucamy na dno: połowę liści wiśni, 2 pocięte gałęzie kopru (razem z koszyczkami nasiennymi), 2 gałązki selera, 3 liście pora, 1 gałązkę lubczyku, połowę pokrojonej w paski laski chrzanu i połowę pokrojonych na połowki ząbków czosnku. Następnie wrzucamy połowę ogórków tak, aby w miarę możliwości były dosyć ciasno poukładane (można pomóc sobie układać je przy użyciu trzonka długiej, drewnianej łyżki). Następnie wrzucamy do butelki drugą połowę zielonych dodatków, oraz czosnek i chrzan, a potem układamy reszę ogórków. Na wierzch wsypujemy 2 łyżki przyprawy do kiszenia ogórków i całośc zalewamy ciepła wodą z solą. Przez pierwsze 3-4 dni nie dokręcamy do końca butelki tak, aby nadmiar wody, mógł spokojnie wypływać podczas kiszenia. Po tym czasie można już dokręcić butlę i pozostawić ogórki do całkowitego ukiszenia. Ukiszone ogórki w prosty sposób wyjmiemy z butelki, odcinając szyjkę butelki z 3 cm zapasem tak, jak pokazałam na zdjęciu. Taki sposób kiszenia ogórków jest idealny na zimę i praktykuję go już od wielu lat. Nic się z nimi nie dzieje, a ogórki są pyszne.
Tatar73