(na 5 kg surowca) A. Surowiec: 1. Wo�owina kl. II lub III peklowana - 1 kg 2. Boczek wieprzowy sk�rowany nie peklowany - 4 kg B. Przyprawy i materia�y pomocnicze: I. Przyprawy: a) uzyte do peklowania: 1. s�l warzonka - 0,11 - 0,13 kg (w zale�no�ci od gustu) 2. saletra - 0,005 kg b) dodane w czasie produkcji: 1. pieprz naturalny - 0,0085 kg 2. papryka - 0,005 kg 3. ga�ka muszkato�owa - 0,003 kg W przypadku braku ga�ki muszkato�owej mo�na u�y� podw�jnej ilo�ci gorczycy. II. materia�y pomocnicze: 1. jelita sztuczne o �rednicy ok. 40 mm. 2. prz�dza nr 3. C. Posta� surowca po obr�bce: Boczek wieprzowy i wo�owina kl. II lub III rozdrobnione na siatce o �rednicy oczek 2 mm. co najmniej dwa razy. D. Posta� gotowego produktu: Kie�basa w jelicie sztucznym w odcinkach prostych d�ugo�ci ok. 20-25 cm. Na jednym ko�cu p�telka do zawieszenia d�ugo�ci ok. 10-12 cm, drugi koniec zawi�zany prz�dz�. Metka �ososiowa - skr�t instrukcji: 1. Krajanie i peklowanie: Osk�rowany boczek i mi�so kroi si� r�cznie lub rozdrabnia przez szarpak (specjalna siatka do maszynki) na kawa�ki o wielko�ci 5-6 cm i pekluje si� mieszank� 2,3 - 2,6 kg soli i 0,1 kg saletry na 100 kg miesa, przez 48 godzin w temp. 4-6 stopni C. 2. Rozdrabnianie: Zgodnie z receptur�. W czasie rozdrabniania dodaje sie przyprawy. 3. Mieszanie: Boczek i wo�owin� II lub III klasy po rozdrobnieniu na siatce 2 mm (x2) miesza si� lekko bez dodatku wody. 4. Nape�nianie i wi�zanie jelit: Wymieszan� mas� mi�sn� nape�nia si� �ci�le jelita formuj�c odcinki. Ko�ce jelit zawi�zuje si� prz�dz�. 5. Osadzanie: Przez ok. 12 godz. w temp. ok. 10 stopni C. i wilgotno�ci ok. 85-90%. 6. W�dzenie: Zimnym dymem przy s�abym ruchu powietrza przez 10-12 godz., do barwy z�otawobr�zowej. W czasie w�dzenia nalezy pami�ta� o przek�adaniu kij�w w w�dzarni. 7. Studzenie: Do temperatury nie wy�szej ni� 12 stopni C. Uwaga: Przy produkcji wyrob�w drobnorozdrobnionych, nale�y pami�ta�, �e no�e w maszynce powinny by� dobrze naostrzone a siatki doszlifowane. Z praktyki powiem, �e gdyby podczas mielenia okaza�o si� �e co� nie idzie tak jak trzeba, nale�y jakim� przedmiotem doci�gn�� nakr�tk� od siatki. B�dzie sz�o ci�ej, ale prawid�owo. Przed t� operacj� nale�a�oby oczy�ci� n� maszynki.
Tatar73