Metka łososiowa.txt

(2 KB) Pobierz
(na 5 kg surowca)

A. Surowiec:
1. Wo�owina kl. II lub III peklowana - 1 kg
2. Boczek wieprzowy sk�rowany nie peklowany - 4 kg
B. Przyprawy i materia�y pomocnicze:
I. Przyprawy:
a) uzyte do peklowania:
1. s�l warzonka - 0,11 - 0,13 kg (w zale�no�ci od gustu)
2. saletra - 0,005 kg
b) dodane w czasie produkcji:
1. pieprz naturalny - 0,0085 kg
2. papryka - 0,005 kg
3. ga�ka muszkato�owa - 0,003 kg
W przypadku braku ga�ki muszkato�owej mo�na u�y� podw�jnej ilo�ci gorczycy.
II. materia�y pomocnicze:
1. jelita sztuczne o �rednicy ok. 40 mm.
2. prz�dza nr 3.
C. Posta� surowca po obr�bce:
Boczek wieprzowy i wo�owina kl. II lub III rozdrobnione na siatce o �rednicy oczek 2 mm. co najmniej dwa razy.
D. Posta� gotowego produktu:
Kie�basa w jelicie sztucznym w odcinkach prostych d�ugo�ci ok. 20-25 cm. Na jednym ko�cu p�telka do zawieszenia d�ugo�ci ok. 10-12 cm, drugi koniec zawi�zany prz�dz�.

Metka �ososiowa - skr�t instrukcji:

1. Krajanie i peklowanie:
Osk�rowany boczek i mi�so kroi si� r�cznie lub rozdrabnia przez szarpak (specjalna siatka do maszynki) na kawa�ki o wielko�ci 5-6 cm i pekluje si� mieszank� 2,3 - 2,6 kg soli i 0,1 kg saletry na 100 kg miesa, przez 48 godzin w temp. 4-6 stopni C.
2. Rozdrabnianie:
Zgodnie z receptur�. W czasie rozdrabniania dodaje sie przyprawy.
3. Mieszanie:
Boczek i wo�owin� II lub III klasy po rozdrobnieniu na siatce 2 mm (x2) miesza si� lekko bez dodatku wody.
4. Nape�nianie i wi�zanie jelit:
Wymieszan� mas� mi�sn� nape�nia si� �ci�le jelita formuj�c odcinki. Ko�ce jelit zawi�zuje si� prz�dz�.
5. Osadzanie:
Przez ok. 12 godz. w temp. ok. 10 stopni C. i wilgotno�ci ok. 85-90%.
6. W�dzenie:
Zimnym dymem przy s�abym ruchu powietrza przez 10-12 godz., do barwy z�otawobr�zowej. W czasie w�dzenia nalezy pami�ta� o przek�adaniu kij�w w w�dzarni.
7. Studzenie:
Do temperatury nie wy�szej ni� 12 stopni C.
Uwaga: Przy produkcji wyrob�w drobnorozdrobnionych, nale�y pami�ta�, �e no�e w maszynce powinny by� dobrze naostrzone a siatki doszlifowane.
Z praktyki powiem, �e gdyby podczas mielenia okaza�o si� �e co� nie idzie tak jak trzeba, nale�y jakim� przedmiotem doci�gn�� nakr�tk� od siatki. B�dzie sz�o ci�ej, ale prawid�owo. Przed t� operacj� nale�a�oby oczy�ci� n� maszynki. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin