Ciasto Lambada.doc

(22 KB) Pobierz
LAMBADA

LAMBADA

 

Ciasto:4 jajka,

            1szkl.cukru,

           1/2 szkl.mąki pszennej ,

            1/2 szkl. maki ziemniaczanej

            1łyczeczka proszku do pieczenia

             1 łyżeczka octu

Wykonanie: Ubić białka na sztywną pianę ,dodać

cukier ,ocet i żółtka. wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodać do jajek .Całość wymieszać delikatnie łyżką  i wyłożyć na wysmarowana podłużną blaszkę. piec ok.30 min tem.170 -180 stopni

ostudzić biszkopt i nasączyć sokiem pomararańczowym

Masa: 1litr soku pomarańczowego

            2 budynie śmietankowe z cukrem

             Ugotować budyń na soku i gorący wylać

              na nasączony uprzedni biszkopt.

Bita śmietana: 1/2 litra śmietanki kremówki

                        2 łyżki cukru pudru

                       1/2 szkl. zimnego mleka

                       2 łyżki żelatyny

                        kilka kropli olejku pomarańczowego

     Śmietanę ubić mikserem na sztywno i dodać cukier

     Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, gdy napęcznieje lekko podgrzać(nie gotować) .

Ostudzoną żelatynę dodać do śmietany  .

Wyłożyć bitą śmietanę na zimny budyń pomarańczowy,

Posypać startą gorzką czekoladą lub dowolną polewą

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin