Keks makowy.pdf
(
59 KB
)
Pobierz
37869705 UNPDF
Keks makowy
Składniki
Szklanka mąki, szklanka maku, szklanka cukru pudru, 4 jaja, 3/4
kostki margaryny, półtorej łyżeczki proszku do pieczenia, zapach
migdałowy lub rumowy, łyżeczka mąki ziemniaczanej, 3-4 łyżki
posiekanych bakalii
Sposób przyrządzania
Mak opłukać i pozostawić na sicie do wyschnięcia. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę
i, wciąż ubijając, dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem i mak. Na końcu dodać
roztopiony i ostudzony tłuszcz, zapach oraz bakalie oprószone mąką ziemniaczaną,
całość wymieszać. Włożyć ciasto do długiej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem.
Piec około godziny. 100 g - 410 kcal.
Plik z chomika:
kitka121
Inne pliki z tego folderu:
Wyborne ciasto z bakaliami.pdf
(54 KB)
Keks z owocami.pdf
(75 KB)
Keks świąteczny.pdf
(60 KB)
Keks owocowy.pdf
(59 KB)
Keks makowy.pdf
(59 KB)
Inne foldery tego chomika:
Ciasteczka
Makowce i z makiem
Mazurki
Pierniki
Serniki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin