Kolorowe koktajle owocowe
Składniki: • 1 ananas• 2 banany• 2 jabłka• 2 cytryny• 2 limonki• 2 łyżki ciemnego cukru• 1 karambola• świeża kolendra• 5-6 truskawek• 1 mango• 50 g suszonego głogu, tarniny i dzikiej śliwy• 250 g mrożonych malin• 1 kg kruszonego lodu
Koktajl ananasowo-bananowy: • ananasa, jabłko i banany obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i przekładamy do miksera
• dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy, 1 limonki i połowy cytryny, doprawiamy ciemnym cukrem i utartym imbirem
• na koniec do miksera dokładamy pokruszony lód
• całość miksujemy na gładko
• szklanki wypełniamy do połowy pokruszonym lodem, nalewamy zmiksowany koktajl i mieszamy długą łyżką
• dekorujemy szklankę plastrami karamboli lub innych kolorowych owoców i listkami świeżego zioła
Koktajl z suszonych owoców: • suszony głóg, owoce dzikiej śliwy i tarniny gotujemy z odrobiną (1,5 łyżki) cukru w rondelku przez 15 minut; doprawiamy sokiem i utartą skórką z pomarańczy
• do shakera przekładamy pokruszony lód, wywar z suszu (bez owoców) oraz świeże bądź rozmrożone maliny
• całość dokładnie mieszamy, na końcu dodając posiekaną kolendrę
• brzegi kieliszków moczymy w kolorowych syropach lub likierach nalanych na talerzyki, po czym wkładamy w cukier, który pięknie się zabarwi
• przecedzamy do tak przygotowanych kieliszków zmieszany koktajl
• dekorujemy brzegi plastrami mango, ananasa, truskawek czy imbiru
Dobra rada: • koktajle można przyrządzać z tych owoców, które mamy w domu, można je ozdabiać według własnego uznania – to nieograniczone pole dla naszej fantazji
Nicola680