24.03.2009
UKŁADY
Ø Układ pokarmowy
Ø Układ oddechowy
Ø Układ krążenia
Ø Układ wydalniczy
Układ krwionośny:
Ø Tętnice – umięśnione naczynia krwionośne
Ø Żyły
Każda komórka ma kontakt z naczyniami krwionośnymi
Serce – centralna „rozdzielnia” krwi utlenowanej i odtlenowanej
Obieg duży:
1. Lewa komora
2. Aorta
3. Tętnice
4. Naczynia włosowate
5. Żyła główna dolna i górna
6. Prawy przedsionek
Obieg mały:
1. Prawa komora
2. Tętnica płucna
3. Płuca
4. Żyła płucna
5. Lewy przedsionek
Krew:
Ø 90% - woda
Ø Osocze
Osocze:
Ø Fibrynogen
Ø Gammaglobuliny
Ø Albuminy – przenoszą wartości odżywcze
Układ oddechowy
Ciśnienie parcjalne
W mieszaninie gazów jaką jest powietrze, każdy komponent gazowy wywiera ciśnienie proporcjonalne do zawartości tego gazu w powietrzu.
Oddychanie tkankowe
Ø Tlenowe: C6H12O6 + 6 O2 = 6 CO2 + 6 H2O + E (w ATP)
Ø Beztlenowe: fermentacja alkoholowa, fermentacja mlekowa
Układ pokarmowy
Zęby:
Dziecko: 20 – 4x5 i, i2, c, -, -, m, m2
Dorosły: 32 – 4x8 I1, I2 C, P1, P2, H1, H2, H3
Enzymy produkowane przez żołądek:
Ø Sok żołądkowy
Ø Kwas solny
Ø Pepsyna
hiiri