Golonka z grilla
Składniki:mala golonka (0,5-0,7 kg), sos chili, czosnek, sol, pieprz, majeranek, bazylia Golonkę wkładamy do dużego naczynia, wlewamy sos chili, wyciśnięty czosnek i przyprawy i nacieramy tym mięso. Po dokładnym natarciu przykrywamy i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej 24 godziny. Przed wrzuceniem na ruszt usuwamy nadmiar przypraw. W końcowej fazie pieczenia nacinamy skore nożem, żeby mięso dobrze się wypiekło.
Musi długo leżeć w marynacie jak również długo powinna piec się na ,,wolnym" grillu
Składniki:golonka, przyprawa do grilla, piwo, czosnek (2-3 ząbki), cebula średniej wielkości Przygotować, obskrobać i opalić golonkę, ugotować. Następnie 1,5 godziny przed pieczeniem doprawić przyprawami razem z czoskiem i cebulą, niech mięso przejdzie aromatem. I na grilla, piec w folii i obracać, pod koniec wyjąć i polać piwem i na tacy podpiec
engelberth