Szlachetne lipidy to po wodzie i powietrzu najważniejsza grupa niezbędnych nam substancji. To właśnie od ich jakości zależy stan naszego zdrowia i długość życia.
Przeczytaj koniecznie, aby wiedzieć więcej i żyć naprawdę zdrowo…
Czym są lipidy?
Lipidy to niezastąpione substancje każdego zdrowego organizmu. Do najszlachetniejszych z nich zaliczamy te, o których informację mamy zapisaną w kodzie genetycznym. To właśnie czyni je unikalnymi, a jednocześnie niezastąpionymi w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu. Ich rola jest ogromna, bo to właśnie one biorą udział w niezliczonych szlakach metabolicznych i są podstawą większości struktur komórkowych. Zaliczamy do nich skwalen, alkiloglicerole, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), jednonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-9) oraz koenzym Q10 i witaminy (przede wszystkim A, D, E).
Niestety ich bezproblemowe występowanie w naszym organizmie jest nieustannie zaburzane. Te szlachetne lipidy są albo nie syntetyzowane bezpośrednio w naszym organizmie (kwasy omega-3) albo są wytwarzane w zbyt małych ilościach (skwalen, alkiloglicerole). Innych ubywa jeszcze z wiekiem (koenzym Q10).
Do tego niemal codziennie zarzucamy nasz organizm ogromnymi ilościami szkodliwych tłuszczy trans (produkty wysoko przetworzone przemysłowo: ciastka, chipsy, słodycze, sery topione, utwardzane margaryny i masła roślinne) oraz nadmiarem nasyconych kwasów tłuszczowych (produkty mleczne i mięso zwierzęce). Jak ogromne szkody wyrządzamy sobie w ten sposób i jak bardzo wyniszczamy taką dieta nasz organizm? O tym świadczą dowody naukowe, które wykazały, że tłuszcze trans są przyczyną rozwoju nowotworów i chorób układu krążenia zwiększając ryzyko ich powstania o 90%. Spożywanie ich w ilości powyżej 5 gramów dziennie prowadzi nas do nieuchronnie autodestrukcji.
Kolejny raz jednak sytuacja nie jest bez wyjścia. To co może nas chronić to utrzymanie odpowiedniego profilu lipidowego naszego organizmu.
Ale jak to robić na co dzień?
Rozwiązanie wydaje się być bardzo proste - musimy zwiększyć pulę dobrych tłuszczy. Ich rola w naszym organizmie jest nieoceniona, a ich stopień niezbędności jest porównywalny ze stopniem niezbędności wody. Szlachetne lipidy leżą u podstawy funkcjonowania mózgu, serca i najważniejszych układów (układ nerwowy + hormonalny + odpornościowy), czyli jednostek centralnych, kierujących całym organizmem. To także one decydują o prawidłowym funkcjonowaniu szpiku kostnego produkującego komórki odpornościowe, tak istotne dla utrzymania odpowiedniego systemu obrony i ochrony naszego organizmu.
Sukces w walce o doskonałe zdrowie nierozerwalnie związany jest z odpowiednim poziomem dobrych tłuszczy. Jednak, aby osiągnąć optymalną ich ilość powinniśmy zacząć od zmiany naszej diety na najzdrowszą. Pod pojęciem diety rozumiemy tutaj zmianę całego stylu życia, a nie chwilową zmianę nawyków żywieniowych. Jedyna taka, która w pełni może zaspokoić potrzeby naszego organizmu dostarczając mu odpowiednich składników to dieta śródziemnomorska bogata w owoce morza i ryby, zawierająca znaczące ilości kwasów omega-3 i jednonienasyconych (oliwa z oliwek).
Pamiętaj!
Aby móc prawidłowo funkcjonować, codziennie potrzebujesz szlachetnych lipidów –takich, które wzbogacają twój organizm i gwarantują doskonale zdrowie. Zadbaj o ich odpowiednią jakość ponieważ 30% -35% dziennego zapotrzebowania na energię musi pochodzić właśnie z nich.
Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Jest to paliwo, bez którego twój organizm nie funkcjonuje zdrowo.
Szlachetne lipidy to:
§ zdrowie czyli zmniejszone ryzyko wielu chorób - infekcyjnych, alergicznych, kardiologicznych, nowotworowych, neurologicznych.
§ sprawny umysł i ciało, pełne energii i pomysłów - robisz więcej i lepiej, czujesz się świetnie w dzień, spisz spokojnie w nocy,
§ spowolnione procesy starzenia - wyglądasz młodo i witalnie, atrakcyjnie każdego dnia
Czy nie chciałabyś osiągnąć takich efektów? Na pewno tak!
lidvppl