1[1].kurczak po chińsku w sosie czosnkowym, 2.meksykańskie tacos, 3.rumuńskie mamałyga.pdf

(1226 KB) Pobierz
4405677 UNPDF
~~..,.
-~:'>.'-
W Rumunii na Bukowinie
jest to nadal bardzo
popularna potrawa.
Iwona Golonka,
Jelcz-Laskowice
SKt.ADNIKI
• szklanka kaszy
kukurydzianej
• 2 szklanki wody
• tyzeczka masta
.s61
;
.ff '
"""!'~ ~.
Uwielbiam pikantne chhlskie dania, szczegolnie
te, ktore sama gotuj~. Bardzo cz~sto przyrzctdzam
t~ potraw~ dla narzeczonego, ktory tak samo jak
ja pokochat kuchni~ chinskct.
Zaneta Kaluzna, Swarzf1dz
Y'
Gustuj~ w kuchniach
catego swiata. Moje
ostatnie odkrycie,
tacos, nadaje si~ na
kolacj~ we dwoje i na
positek dla rodziny.
Agnieszka Wese/i,
Rzeszow
PRZYGOTOWANIE
1. Wod~ gotujemy, solimy,
wsypujemy powoli kasz~ ku-
kurydzianCl·
2. Dodajemy tyzeczk~ ma-
sta i gotujemy pod przykry-
ciem ok. pot godziny (uwa-
zamy, by nie przypalic). Gdy
kasza jest zbyt g~sta, doda-
jemy troch~ wrzClcej wody,
mieszamy i jeszcze chwil~
gotujemy.
Przepis przyslala
Zaneta Kaluina
Meksykanskie
tacos
SKt.ADNIKI
Na nalesniki: 200 9 mClki
pszennej • 100 9 mClki
kukurydzianej • jajko • s61
• pieprz • ziota prowansal-
skie • ok. 100 ml mleka
Na farsz: 1/2 kg mil:sa mie-
lonego • 3 tyzki oliwy •
przyprawy: curry, ziota pro-
wansalskie, do pot raw mek-
sykanskich • 2 posiekane
zClbki czosnku •. Iistek lau-
rowy • cebula • pomidor
lub tyzka przecieru
• sos do potraw meksykan-
skich • po 112 puszki kuku-
rydzy i czerwonej fasolki
• 150 9 z6ttego sera
wod~ (mineralnCl lub zwyktCl),
aby ciasto byto ptynne (najlepiej
w stosunku do mleka jak 2:1).
Smazymy nalesniki.
2. Sma.zymy na patelni mi~so,
dodajemy sktadniki na farsz,
jeszcze raz sma.zymy. Dodajemy
sos do potraw meksykanskich,
czerwonCl fasolk~ i kukurydz~.
Wyjmujemy liS{: laurowy.
3. Farsz naktadamy na nalesni-
ki, sktadamy je na pot, posypu-
jemy zottym serem i zapiekamy
w piekarniku.
RADY Iwony Golonki
Mamalygfl podajfl na slod-
ko z r6inymi sokami lub
diemem, smakuje rowniei
z kwasnym mlekiem albo
ze skwarkami. Moina tei
podawae jq, zamiast ziem-
niakow, do gulaszu.
Kurczak po chillsku w sosie czosnkowym
SKt.ADNIKI
• 3 pojedyncze piersi
z kurczaka
• 3 mate r6znokolorowe
papryki
.8-10 ZClbk6w czosnku
• 3/4 szklanki zielonego
groszku z puszki
• 3/4 szklanki bulionu
z kostki
• jajko
• makaron sojowy
chil'lski, np. tao tao
• chili, s61, pieprz
• olej do smazenia
okoto 3 minuty. Odcedzamy
i odstawiamy.
2. Pokrojone w paski i posolo-
ne mi~so sma.zymy na rozgrza-
nym oleju. Gdy mi~so nabierze
biatego koloru, dodajemy po-
krojone w paski papryki, mie-
szamy, duSZClCprzez chwil~.
Po chwili zalewamy wszystko
bulionem i dodajemy przeci-
sni~ty przez prask~ czosnek.
Doprawiamy do smaku solCl,
pieprzem i chili (na ostro).
Wszystko dusimy na matym
ogniu okoto 15 minut.
3. Odcedzony makaron wrzu-
camy na rozgrzany olej, doda-
jemy groszek, doprawiamy
solCl i pieprzem do smaku. Na
koniec dodajemy jajko. Sma-
zymy, caty czas mieszajClc,
przez minut~.
RADY Zanety Katuznej
Danie musi bye bardzo pikant-
ne, wtedy na pewno nikt mu
sifl nie oprze.
PRZYGOTOWANIE
1. Makaron sojowy zalewamy
wrzCltkiem i pozostawiamy na
44 Przyslij przepis
PRZYGOTOWANIE
1 . Z podanych sktadnikow robi-
my ciasto nalesnikowe, dodajClc
. ; .:'
" .. ~~ .
4405677.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin