CHLEB na TM31 i nie tylko.pdf
(
155 KB
)
Pobierz
CHLEB na TM31 i nie tylko :D
CHLEB na TM31 i nie tylko :D
CHLEB ŻYTNI WIEJSKI
Zakwas - / przygotować 2-3 dni wcześniej / : 200g suchego żytniego
chleba; 2l wrzątku; 100g drożdży; 1,5 kubka mąki żytniej; 5 łyżeczek
cukru. - najlepiej do kamionkowego naczynia włożyć pokrojony w kostkę
chleb i zalać przegotowaną wodą. Gdy płyn przestygnie dodać pozostałe
składniki; wymieszać, przykryć wygotowaną, suchą ściereczką, pozostawić
w ciepłym miejscu..
2-3 dni później... ;)) potrzeba nam będzie: 400g zakwasu; 10g drożdży; 2
łyżki oleju; 200g mąki żytniej lub graham; 200g mąki pszennej; łyżeczka
soli. Zakwas zmiksować, dodać pozostałe składniki i wyrabiać, potem
przełożyć do wyłożonej pergaminem foremki, posmarować jajem. Piec ok.
15min w temp. ok. 80'C, aż ciasto podwoi swą objętość; potem zwiększyć
do 200'C i piec około 40min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
CHLEB MIESZANY / tylko dla posiadaczy urządzenia dobrze mielącego /
100g kaszy jęcmiennej; 100g kaszy gryczanej; 100g płatków owsianych;
100g mąki pszennej; 40g drożdży; 320g kefiru; 3łyżki wody; 2 łyżki
oliwy; 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru.
Najpierw należy zmielić kaszę jęczmienną, gryczaną i płatki owsiane.
Dodać pozostałe składniki, wyrobić i wrzucić do formy z pergaminem,
posypać płatkami owsianymi, wcześniej można jeszcze potraktować jajem ;)
Piec ok. 15min w temp. ok. 80'C, aż ciasto podwoi swą objętość; potem
zwiększyć do 200'C i piec około 40min, aż patyczek wbity w ciasto będzie
suchy.Jeżeli mogę dodać coś od siebie, to zastąpiłabym czymś innym kaszę
gryczaną. Gryczana do sosu mięsnogrzybkowego jest rewelacja, ale w tym
chlebku mi nie bardzo smakuje. Można dać krupczatki..
CHLEB Z SEREM I SOKIEM POMIDOROWYM
510g mąki pszennej; 70g drożdży; łyżeczka soli; troszkę mniej niż połowa
szklanki wody i tyleż samo soku pomidorowego; 40g masla; 100 żółtego
sera; jajo. Ser zmielić, dodać resztą, wyrobić i do wysmarowanych
tłuszczem foremek / 2 x keksówka /. Pozostawić do wyrośniecia, aż podwoi
swą objętość. Piec 35-45min w 200'C
CHLEB PSZENNY Z MIODEM / znów dla mocnych, mielących urządzeń /
500g pszenicy / sądzę, że spokojnie można zamienić to na mąkę :) /
duży kubek mleka
50g rozpuszczonego masła
1 łyżeczka miodu
40g drożdży
łyżeczka soli
3 łyżki wody
Zmielić pszenicę. Połączyć składniki, najlepiej wymieszac wszystko prócz
mąki, a tą dodawać po trochu, wyrobić.Piec ok. 15min w temp. ok. 80'C,
do wyrośnięcia; potem zwiększyć do 200'C i piec około 30min, aż patyczek
wbity w ciasto będzie suchy. Chleb można posypać sezamem, płatkami
owsianymi lub posmarować jajem, albo wszystko po trochu.
CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE
Zakwas przygotować 2-3 dni wcześniej z 100g suchego żytniego chleba;
550g wrzątku; 450g kefiru; 150g mąki żytniej; 50g drożdży; 3 łyżki
cukru. Do kamionkowego naczynia włożyć pokrojony w kostkę chleb i zalać
przegotowaną wodą. Gdy płyn przestygnie dodać pozostałe składniki;
wymieszać, przykryć wygotowaną, suchą ściereczką, pozostawić w ciepłym
miejscu..
2-3 dni później.., potrzeba nam będzie: 400g zakwasu; 10g drożdży; 2
łyżki oleju; 400g mąki pszennej; łyżeczka soli. Zakwas zmiksować, dodać
resztę, wyrobić. do foremki z pergaminem i do pieca ziu. Piec ok. 15min
w temp. ok. 80'C, aż ciasto podwoi swą objętość; potem zwiększyć do
200'C i piec około 40min, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
CHLEB RAZOWY / uwaga, znowu mielimy... /
300g pszenicy
60g otrębów żytnich
50g mąki żytniej razowej
50 mąki pszennej
pół szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
3-4 łyżki wody
40g drożdży
po łyżeczce soli i cukru
2 łyżeczki oleju
2 jaja
Pszenicę zmielić, dodać resztę, wyrobić i do foremki. Pozostawić do
wyrośnięcia, gdy się podwoi piec w 200'C ok. 40 min, aż patyczek weń
wbity suchy będzie ;)
CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z OWSEM
100g pszenicy
100g owsa
150g mąki żytniej
100g mąki pszennej
2 łyżki oleju
40g drożdży
jajo
3/4 szklanki wody
po łyżeczce soli i cukru
Najpierw zmielić pszenicę, dołożyć owies i dalej mielić do skutku..
Dodać resztę składników., wyrabiać i do foremki. Pozostawić do
wyrośnięcia, gdy się podwoi piec w 200'C ok. 40 min, aż patyczek wbity
suchy będzie.
CHLEB WYSOKOWARTOŚCIOWY
1/2 łyżeczki kolendry
150g pszenicy
70g kukurydzy
60g migdałów
60g słonecznika
2 łyżki maku
30g otrębów żytnich
3-4 łyżki wody
kubek mąki pszennej
200g kefiru
2 jaja
łyżeczka miodu
łyżeczka soli
2 łyżeczki oleju
40g drożdży
Najpierw zmielić kolendrę, pszenicę i kukurydzę, potem dołożyć i
domielić migdały, słonecznik i mak., dodać resztę, wyrabiać i do
foremki. Pozostawić do wyrośnięcia, gdy się podwoi piec w 200'C ok. 40
min, aż patyczek wbity suchy będzie.
Źródło to książka pt.: 'Nowoczesne gotowanie'// Thermomix
Natomiast uprzedzam, że nie wszystkie z tych przepisów próbowałam, a
najbardziej lubię chlebek, który ostatnio tu proponowałam, na wszelki
wypadek przepis ten też wkleję, by wszystko w jednym miejscu było.:
CHLEB ZWYKŁY DOMOWY
- 400g mąki pszennej / i teraz tak- ja najczęściej wsypuję 300 g mąki
pszennej, bo w ramach reszty dosypuję płatki owsiane górskie, taki
chlebek najbardziej nam smakuje, ale oczywiście można dodać tu np.
siemie lniane, słonecznik, orzechy itp., łącznie ma być tego 400 g /
- 3 łyżki oliwy, ew. olej
- 3/4 kubka letniej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
Najlepiej gdy cukier jest blisko drożdży, a sól w oddali :))
Wszystkie składniki dobrze wyrobić, najlepiej jak mamy dobrą maszynę do
tego typu spraw.., ale sądzę, że w zaparte ręcznie też wyjdzie.
Wrzucić do formy / najlepsza keksówka z papierem do pieczenia /, pomazać
wybełtanym jajkiem, posypać słonecznikiem czy płatkami owsianymi i do
pieca. I teraz tak:
10 minut w temperaturze 150'C potem temperaturę zwiększyć do 230'C i
piec w zależności od piekarnika - mój jest kiepski więc piekę jakieś 40
min, ale jeśli szybko piecze to nawet 25 min wystarczy.
powodzenia i smacznego życzę..,
CHLEB DUŃSKI NA ZAKWASIE
Bardzo wilgotny, lekko kwaskowaty chleb - dosc czasochlonny, wymaga bowiem nastawienia
i hodowania zakwasu
czas: 3 dni (razem z przygotowaniem zakwasu)
trudność: średniołatwe
liczba porcji: jeden bochenek
kalorie: bardzo dużo
kategoria: Ciasta, Chleb domo
wy
składniki
Zakwas zytni
:
maka zytnia
woda niechlorowana
1/8 lyzeczki suchych drozdzy
Chleb
:
1 szklanka zakwasu (sposob wykonania ponizej)
2 szklanki maki zytniej
2 szklanki maki chlebowej
2 lyzeczki suchych drozdzy
1 lyzeczka soli
1 1/8 szklanki wody (niechlorowanej)
sposób przygotowania
Zakwas zytni
:
2/3 szklanki zrodlanej wody (w kazdym razie niechlorowanej) w temp. pokojowej
1 szklanka maki zytniej
1/8 lyzeczki suchych drozdzy
Wszystko wymieszac i zostawic na 24 godziny. Nastepnego dnia dodac:
1/2 szklanki maki zytniej
1/3 szklanki cieplej wody zrodlanej
Bardzo dobrze wymieszac, przykryc i zostawic na nastepne 24 godziny. Trzeciego dnia
powtorzyc, dodac te sama ilosc wody i maki, dobrze wymieszac i zostawic na okolo 8 godzin.
Zakwas powinien podwoic swoja objetosc. Teraz mozna go przechowywac w lodowce - przed
uzyciem doprowadzic do temperatury pokojowej, uzywac 1 szklanke na bochenek chleba. No
i trzeba go odzywiac - dodajac po 1/2 szklanki maki i wody co kilka dni.
Chleb
:
Wszystkie skladniki dobrze wyrobic. Przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia az
podwoi swoja objetosc - okolo 1 - 1/2 godziny.
W maszynie uzyc cykl - tylko wyrabianie.
Ciasto przelozyc do formy keksowej i zostawic do ponownego wyrosniecia na okolo 2
godziny.
Piekarnik rozgrzac do 120 st. C i piec okolo 1 godziny. Podniesc temperature do 180 st. C i
piec nastepna godzine, az chleb bedzie dobrze wypieczony.
CHLEB STAROPOLSKI
2 kg mąki żytniej razowej, 1 łyżka kminku, 1 łyżka soli, do przygotowania form : 2 łyżki
oleju, 2 łyżki mąki pszennej
Przygotować zakwas: do kamiennego lub szklanego garnka (słoja) wsypać 10 łyżek mąki
żytniej razowej i zalać 2 szklankami ciepłej przegotowanej wody. Naczynie przykryć czystą
ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni (optymalna temperatura to 30 stopni C).
Zakwas jest gotowy, gdy ma kwaśny zapach i smak. Im dłużej kiśnie, tym chleb jest
kwaśniejszy.
Ciasto: Jedną szklankę żytniej mąki zalać zakwasem, tak aby powstała gęsta papka i
pozostawić w ciepłym miejscu do nastepnego dnia, żeby wyrosło.
W przeddzień pieczenia sfermentowany rozczyn wymieszać z 3-4 szklankami wody
(dokładną ilość trudno określić, ponieważ zależy ona do stopnia suchości mąki), wlać do 4
szklanek mąki przeznaczonej do pieczenia i dobrze wymieszać. Otrzymane ciasto posypać
mąka, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12-14 godzin. W tym czasie powinno
2-3 razy powiekszyć swoja objętość. Potem stopniowo dosypywać pozostałej mąki
energicznie mieszajac drewnianą łyżką. Nastepnie ciasto starannie wyrobić (ok.20 minut) z
dodatkiem soli i kminku, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40-50 minut.
Wysokie brytfanny szerokości 14 cm wysmarować olejem, wysypać mąka pszenną i napełnić
ciastem do połowy. Powierzchnię ciasta wygładzić. Brytfanny pozostawić w ciepłym miejscu
na ok 20 min., potem posmarować ciasto ciepłą wodą za pomocą pędzelka i wstawić na
środkowy poziom piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C. Piec około 1 godziny.
Aby utrzymać właściwą wilgotność powietrza podczas pieczenia, na spodzie piekarnika
postawić naczynie z woda.
Sprawdzić patyczkiem, czy chleb upieczony. Przed wyjęciem z pieca jeszcze raz posmarować
go ciepłą wodą.
Upieczony chleb pozostawić w ciepłym miejscu, aby powoli ostygł. Nastepnie mozna go
wstawić do chłodniejszego pomieszczenia.
wg Teresy Miazgowskiej, KUCHNIA nr 5/97
CHLEB WIEJSKI
Dzieżę wykadzić krupami jęczmiennymi i kminkiem, potem popłukać letnią serwatką, albo
kwaśnym mlekiem. W tak przygotowaną dzieżę wlać serwatki ciepłej 2 i pół kwarty, wsypać
mąki żytniej 5 kwart, wmieszać kwaterkę dobrych drożdży, rozczyn dobrze rozrobić i
zostawić na 8 godzin, aby się ciasto dobrze ruszyło, potem wsypać pół kwaterek soli i garstkę
kminku, a wlawszy znowu drugą kwaterkę drożdży, dosypać mąki 7 kwart, mieszać, aż od rąk
odstanie i gdy się dobrze ruszy, wyrobić na stolnicy, mąkąa podsypaną i wyrobić ładne
bochenki. Jak wyrośnie na krążku, poparzyć wrzącą wodą, gotowaną z sianem i w piec
wsadzić. Chleb potrzebuje pieca gorącego i trzyma się go krócej niż ciasta słodkie.
wg Aliny Gniewkowskiej "Współczesna kuchnia domowa" wyd. Stowarzyszenie
Pracowników Księgarskich Sp. z ogr. odp. 1927 rok
CHRUPIĄCY CHLEB LUB BUŁECZKI
Czas przygotowania około 2 godzin
1 kg mąki, 5 dag drożdży, 3/4 szklanki mleka, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oleju, trochę ciepłej
wody, 1 łyżka cukru
Rozrabiamy drożdże z ciepłym mlekiem, cukrem i kilkoma łyżkami mąki i niech rośnie.
Kiedy się wzburzy i podejdzie do góry dosypujemy mąkę i sól, dolewamy resztę mleka i tyle
wody, aby otrzymać dość gęste ciasto. Po kilku minutach wyrabiania ręką lub łyżką dodajemy
olej i jeszcze chwilę wyrabiamy, po czym ustawiamy naczynie z ciastem nakryte serwetką w
cieplym miejscu aby chlebek sobie rósł. Gdy podwoi swoją objętość chwilę wyrabiamy i
Plik z chomika:
joanka0
Inne pliki z tego folderu:
Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni.pdf
(484886 KB)
Thermomix ABC Przystawki Varoma.pdf
(15914 KB)
Thermomix ABC Przystawki Varoma(1).pdf
(15914 KB)
Thermomix Radość gotowania.pdf
(21804 KB)
Thermomix Kuchnia Francuska(1).pdf
(29489 KB)
Inne foldery tego chomika:
Chicago Fire S04 PL
Chicago Fire S05
Galeria
Książki
Playlisty
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin