Najprawdziwszy domowy makaron MALMA щШ~ """: ■ :■ '■ JLajemnica wybornego smaku makaronu Malma Miła tkwi w jego recepturze. Jako jedyny w Polsce wyrabiany jest ze świeżych jaj - po 6 na każdy kilogram mąki. Dokładnie tak, jak przyrządzały go nasze babcie. To dlatego Malma Miła smakuje jak najprawdziwszy domowy makaron. Nie ma jak u MALMY ■J&S-' h m Makaron domowy CIASTO PODSTAWOWE 40 dag mąki pszennej, _________4 jajka, sól_________ Z podanych składników i 6-8 łyżek wody zagnieść twarde, elastyczne ciasto. Podzielić je na części i każdą rozwałkować na cienki placek. Placki zostawić na 20 min do przeschnięcia, a następnie kroić ostrym nożem na kluski o pożądanym kształcie (nitki, krajanka, łazanki) i gotować w posolonym wrzątku. ZIELONY 10 dag mrożonego szpinaku Do ciasta podstawowego dodać rozmrożony i odparowany szpinak. Jeśli trzeba, dosypać mąki. CZERWONY ______4 łyżki koncentratu______ ________pomidorowego________ Do ciasta podstawowego dodać koncentrat pomidorowy. RÓŻ' 1 burak Burak umyć, ugotowa" trzeć na tarce z małymi otworami i dodać do ciasta podstawowego. KAWOWY 1 łyżeczka kawy instant Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wody i dodać do ciasta podstawowego. CZEKOLADOWY 2 łyżeczki kakao, 1-2 łyżeczki _____cukru, 1 łyżka mleka_____ Do ciasta podstawowego dodać cukier i kakao rozpuszczone w ciepłym mleku. CYNAMONOWY _____2 łyżeczki cynamonu,_____ 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżka mleka Do ciasta podstawowego dodać podane składniki. (4 porcje) Makaron ВЗГ zapiekany z kiełbasą 2SjjągjTiakaronu (wstążki, ^uA^TgO^^kielfaasy ^szynkowej lub krakowskiej, lcebuja (3 dag), 2 łyżki masła, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżki bułki tartej, 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz; do przygotowania naczynia: 1 łyżka margaryny, ______1 łyżka bułki tartej______ Makaron ugotować w posolonej wodzie, zahartować zimną wodą, a następnie osaczyć. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Naczynie do zapiekania wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Makaron wymieszać z cebulą, 1 łyżką masła, kiełbasą, 1 łyżką natki pietruszki oraz pieprzem (w razie potrzeby również z solą) i przełożyć do naczynia. Posypać bułką tartą, na wierzchu rozłożyć kawałki masła, posypać pozostałą natką i zapiekać 20 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Podawać z surówką. (4 porcje) Makaron z pieczarkami 40 dag zielonego makaronu, 25 dag pieczarek, 1 cebula (10 dag), 3 ząbki czosnku, 1/2 szklanki śmietany 22-procentowej, 4 łyżki masła, 3 łyżki białego wytrawnego _____wina, 1 pęczek natki_____ pietruszki, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki umyć, osaczyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i również drobno posiekać. Na patelni stopić 2 łyżki masła, dodać cebulę, czosnek i pieczarki. Smażyć na małym ogniu, aż pieczarki się zrumienią. Dodać natkę, wino i śmietanę, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Makaron ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, przelać gorącą wodą i osaczyć. Dodać pozostałe masło, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i przełożyć na ogrzany półmisek. Makaron polać sosem z pieczarkami. (Ąjporcje) Makaron z łososiem JO dag makaronu kokardki, _10 dag wędzonego łososia, śledzia albo makreli, jjrcbula (10 dag), 1/2 szklanki śmietany 22-procentowej, pojjyżki masła, oliwy i winiaku, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz Cebulę obrać i drobno posiekać. Rybę pokroić w paseczki. Rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła, dodać cebulę i połowę ryby, dusić 5 min, a następnie wlać sok z cytryny i winiak. Drugą część ryby wymieszać ze śmietaną i podgrzać w oddzielnym garnku. Makaron ugotować w posolonym wrzątku, odcedzić, przełożyć do miski i wymieszać z pozostałym masłem. Oba sosy połączyć z makaronem. Doprawić solą i pieprzem. (2-3 porcje) .^^. - ^k- __.3 -ттштл^Ф**' ""-">ч life».. Makaron z różnymi sosami 50j^makaroriti spaghetti, 1 łyźkajjjwyjub oleju, 3 łyżki startggoparmezanu, sól W wysokim garnku zagotować 31 wody, posolić, wlać oliwę i wymieszać. Wiązkę makaronu stopniowo zanurzać we wrzątku. Po całkowitym zanurzeniu zamieszać i gotować 7-10 min. Gotowy makaron odce-dzić na sicie i przełożyć do miski. Polać sosem i posypać parmezanem. (3 porcje) SOS JARZYNOWY Щ 1,5 kg pomidorów______ 2 ząbki czosnku, lub 2 puszki całych pomidorów w zalewie (80 dag), 1 zielona papryka (20 dag), 1 marchewka (10 dag), 10 dag selera, _po_l łyżeczce bazylii i oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, 2 cebule (20 dag), 2 łyżki oleju, cukier, sól, pieprz Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę i seler obrać, umyć i również pokroić w kostkę. Cebule oraz czosnek obrać, opłukać i posiekać. W dużym rondlu rozgrzać olej i usmażyć paprykę, marchewkę, seler, cebulę i czosnek, a następnie dodać pomidory i zioła. Doprawić solą, cukrem, pieprzem i dusić na małym ogniu 20 min. Gdyby sos był zbyt gęsty, rozcieńczyć go wodą. SOS Z KURCZAKIEM Щ 1 pierś kurczaka (30 dag), 20 dag pieczarek,_______ 1 cebula (10 dag), 1 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12-procentowej, 3 łyżki parmezanu, 2 łyżki oleju, 1 łyżka masła, 2 łyżki natki pietruszki, sól, pieprz Mięso umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Śmietankę wymieszać z parmezanem i natką pietruszki. Na patelni rozgrzać olej i masło, usmażyć mięso na rumiano, dodać cebulę i pieczarki. Smażyć 7-10 min, a następnie wlać śmietankę i dusić, aż mięso będzie miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Gdyby sos był zbyt gęsty, rozcieńczyć go bulionem z kostki. SOS Z TUŃCZYKIEM Щ 40 dag tuńczyka w oliwie z puszki, 2 puszki całych pomidorów w zalewie (80 dag) lub 1,5 kg świeżych pomidorów, _______1 cebula (15 dag), _______2 ząbki czosnku, 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek, 2 łyżki oleju, po 1 łyżeczce bazylii i oregano, cukier, sól, pieprz Tuńczyka osaczyć z oliwy i rozdrobnić. Pomidory wraz z zalewą przełożyć do miseczki i pokroić w kostkę. Pomidory świeże sparzyć, obrać i również pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać. Na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać pomidory oraz zioła, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Dusić około 30 min, a następnie wymieszać z tuńczykiem i oliwkami. Makaron z pomidorami i czosnkiem 10 dag makaronu rurki, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki oliwy, 2 łyżki pokruszonego chleba _____ciabatta lub bagietki,_____ 1 ząbek czosnku, 1 łyżka świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego, 1/4 czerwonej cebuli (3 dag), 8 małych pomidorków (20 dag), 1 łyżka octu balsamicznego lub winnego, __________sól, pieprz_________ Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidorki umyć i przekroić na pół. Na patelni rozgrzać masło z 1 łyżeczką oliwy, dodać pokruszony chleb, czosnek, oregano i smażyć 3-4 min. Następnie zdjąć patelnię z ognia i odstawić w ciepłe miejsce. Pozostałą oliwę rozgrzać na drugiej patelni, dodać cebulę i smażyć 5 min. Włożyć pomidorki i dusić 3 min. Pod koniec duszenia skropić octem, doprawić solą i pieprzem. Makaron ugotować w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, następnie odcedzić i wymieszać z pomidorami. Przed podaniem posypać pokruszonym chlebem usmażonym z czosnkiem i oregano. (1 porcja) Makaron z warzywami 2 szklanki ugotowanego _____drobnego makaronu_____ _____(świderki, muszelki),______ _________6 dag szynki_________ wędzonej, po 1/2 papryki żółtej i czerwonej (20 dag), 1 cebula (10 dag), 1/2 puszki groszku, 3 łyżki masła, 2 łyżki startego sera mozzarella, 2 łyżki natki pietruszki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, __________sól, pieprz__________ Cebulę obrać i drobno pokroić. Szynkę pokroić w paski. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osaczyć i pokroić w cienkie paski. Groszek osaczyć z zalewy. Cebulę zeszklić na maśle, dodać paprykę i smażyć 3 min. Następnie dodać szynkę, a po 2 min - makaron, groszek, zioła prowansalskie, sól, pieprz i ser. Wszystkie składniki wymieszać i smażyć kolejne 3 min. Potrawę wyłożyć na talerze, posypać zieleniną i podawać z zieloną sałatą lub z sałatką z pomidorów. (2 porcje) Makaron ze szparagami i skórką cytrynową (Si3 35 dag makaronu (szerokie wstążki), 30 dag szparagów świeżych lub z puszki (najlepiej zielonych), 1 cytryna (10 dag), 1 ząbek czosnku, 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżeczki startego parmezanu, 4 łyżki oleju, 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii, sól, pieprz Makaron ugotować al dente (na 4 min przed końcem gotowania posolić wodę) i odcedzić. Świeże szparagi obrać, umyć, odciąć zdrewniałe końce. Zagotować wodę i wrzucić do niej szparagi na 2 min, następnie przełożyć je do zimnej wody, żeby szybko ostygły, i osaczyć. Szparagi z puszki tylko osaczyć. Cytrynę wyszorować namydloną szczoteczką, opłukać, sparzyć, osuszyć. Ściąć cienko skórkę i pokroić ją w wąskie paski. Z cytryny wycisnąć sok. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć czosnek i skórkę cytrynową. Włożyć szparagi i bazylię, smażyć 2 min, następnie dodać orzechy oraz sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Makaron wymieszać z pozostałym olejem. Dodać zawartość patelni, wymieszać i posypać parmezanem. (4 porcje) Makaron z szynką 50 dag makaronu wstążki, 1 łyżka oleju, 1 łyżka natki ________pietruszki, sól________ SOS 20 dag pieczarek, 10 dag szynki lub boczku wędzonego, 1 1/2 szklanki śmietany 18-procentowej, 4 łyżki oleju, 1 cebula (10 dag), 1 ząbek czosnku, 2 łyżki parmezanu, 1/2 łyżeczki bazylii, sól, pieprz Makaron ugotować w posolonej wodzie z dodatkiem oleju i odcedzić. Przygotować sos: cebulę i czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać ol...
CHOMIKOWARNIA.PL