Marynata do wołowiny.pdf

(42 KB) Pobierz
26068452 UNPDF
Marynata do wołowiny
Składniki
Szklanka wytrawnego czerwonego wina, cebula, 2 ząbki czosnku, pół łyżeczki tymianku,
pół łyżeczki cząbru lub kozieradki, łyżeczka cukru, 10-12 ziarenek pieprzu
Sposób przyrządzania
Cebulę pokroić w plasterki, czosnek przekroić, dodać 2 szklanki wody i wymieszać z
przyprawami w żaroodpornym głębokim naczyniu (1 l), zostawić w temperaturze
pokojowej na 20-30 minut. 1-2 kg wołowiny bez kości zalać marynatą, przykryć, wstawić
do lodówki na 24 godziny, obracać 2-3 razy podczas marynowania.
Uwaga: Mięso należy wyjąć z lodówki 1-2 godziny przed zalaniem marynatą. Mrożone
mięso rozmrozić według instrukcji producenta kuchenki mikrofalowej, następnie
pozostawić w temperaturze pokojowej przez godzinę. Czas mikrofalowania mięsa
wyjętego prosto z lodówki należy wydłużyć.
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin